Hoppa till huvudinnehåll

Självmordsbombningar skördar liv i Nigeria

Bombdåd i Abuja Nigeria 3 oktober 2015.
Arkivbild. Säkerhetstruppern efter Boko Harams bombdåd i Abuja i oktober. Bombdåd i Abuja Nigeria 3 oktober 2015. Bild: EPA/STRINGER abuja

Minst 15 personer har dödats och uppemot 100 skadats i ett bombdåd i norra Nigeria på onsdagen. Två självmordsbombare slog till mot en marknad i Nigerias näst största stad Kano.

Kano har tidigare flera gånger utsatts för terrordåd.

Enligt ögonvittnen ska den ena självmordsbombaren sprängt sig vid en butik som sålde mobiltelefoner medan den andra detonerade bomben vid ingången till marknaden.

Enligt uppgifter skulle självmordsbombarna vara flickor i åldern 11 till 18.

Terrorgruppen Boko Haram misstänks ligga bakom bombdåden. Gruppen har tidigare tvingat barn och unga - ofta flickor – att begå terrorhandlingar.

På tisdagen dödades minst 30 människor då en bomb exploderade på en livlig marknad i staden Yola i östra Nigeria invid gränsen till Kamerun.

Facebook tog i bruk säkerhetsmarkering

Facebook tog för första gången i bruk säkerhetsmarkeringen för Nigeria efter terrordådet i Yola. Beslutet fattades efter kritik om att den använts endast i situationer där västerlänningar varit i fara.

Med knappen kan personer som har funnits på ett område där något har inträffat kunnat meddela att man befinner sig i säkerhet.

De senaste dagarnas attacker kommer efter en förhållandevis lugnare period. Attacken i Yola var den första under novembermånad.

Det kan betyda att den nigerianska militärens strategi som går ut på att försöka skära av gruppens försörjningslinjer och genomföra attacker mot Boko Harams gett önskat resultat och att Boko Haram känner sig pressat och därför nu intensifierar sina attacker mot civila.

Läs också