Hoppa till huvudinnehåll

"Vi börjar vara trötta på skrämselpropaganda om mat"

Det kommer att finnas kartor för att kunderna ska kunna hitta rätt hylla.
Kunderna får allt svårare att välja hälsosamma produkter. Det kommer att finnas kartor för att kunderna ska kunna hitta rätt hylla. Bild: Yle/Josefine Janhonen prisma gamlas

- Jag reagerar nog på samma sätt som många konsumenter. Vi börjar vara trötta på stora rubriker om enskilda forskningsresultat. Den här typens skrämselpropaganda känns inte rätt, säger näringsterapeut Susanna Strandback.

De senaste rubrikerna handlar om mjölk, nyttan och riskerna.

Amerikanska rapporter noterar att mjölkkonsumtionen innebär förhöjd cancerrisk hos vuxna, både män och kvinnor. Rapportens skribent Walter Willett, chef för avdelningen för näringsforskning vid Harvard, nämner två portioner mjölk som en lämplig dagsranson för vuxna.

Tidigare har vi rapporterat om riskakor och om kött och korv. Det har blivit allt svårare för konsumenterna att välja vad de ska handla för att inte öka cancerrisken.

Näringsterapeut Susanna Strandback.
Ta det lugnt, säger näringsterapeut Susanna Strandback. Näringsterapeut Susanna Strandback. Bild: Yle/Anna Savonius näringsterapeut susanna strandback

"Mjölken en viktig del av vår matkultur"

- Mjölkkonsumtionen har gått ner i Finland och ändå ökar cancerdiagnoserna. Mjölken har varit en stor del av vår matkultur. Vi måste ta det lugnt och invänta forskning innan man kan ge ut nya rekommendationer. De gällande rekommendationerna är bra och revideras vid behov, resonerar näringsterapeuten Susanna Strandback.

- Man behöver inte förhålla sig på något särskilt sätt till mjölknyheten, säger Strandback. Tillsatserna kring D-vitamin och kalcium gäller i Finland, det är bra att hålla oss till det.

inte korv eller ris varje dag

Strandback förstår att den vanliga konsumenten blir orolig över vad man kan och inte kan äta.

- Mångsidigheten är central. Vi ska inte äta korv eller ris varje dag utan variera vår mat och äta måttligt med de rätta proportionerna.

- Maten ska ju vara en njutning, inte en ångest, säger hon.

Läs också

Familj

Till Buu-klubben
Till Hajbo
Till MGP