Hoppa till huvudinnehåll

Borgåförälder: Vem vill betala för det man inte behöver?

flicka med sin mamma
Sofia och Johanna Backman. flicka med sin mamma Bild: Yle/Mikael Kokkola johanna backman

Upprörda föräldrar går till storms mot Borgå stads nya dagvårdsregler. Med namninsamling och delegation vill föräldrarna få beslutsfattarna att tänka om.

Enligt stadens planer finns det i framtiden två dagvårdsalternativ att välja mellan: tolv vårddagar i månanden eller full månadsavgift. Nu är gränsen satt till 15 dagar.

- För många familjer är det här för snäva gränser, säger Johanna Backman.

Hon är mamma till Sofia, fyra år, och Clara två år.

leksaker
leksaker Bild: Yle/Mikael Kokkola mjk

Dåliga alternativ

- Det blir inte lätt för oss att välja mellan de två alternativen. Vi behöver inte dagvård på heltid eftersom jag ännu har rätt till partiell vårdledighet.

Om familjen Backman väljer tolvdagarsalternativet blir vardagspusslandet inte det lättaste att fixa. Då behövs en hel del hjälp av andra släktingar för att passa flickorna. Och att betala full månadsavgift känns inte heller rätt.

- Vem vill nu betala får sånt man inte behöver och kommer att använda fullt ut, säger Backman.

barnskor
barnskor Bild: Yle/Mikael Kokkola barnskor

Överraskande beslut

Det omtvistade beslutet fattades av bildningsnämnden för drygt två veckor sedan. Beredningen skedde snabbt.

- Jag är jättekritisk till hur Borgå sköter det här. Vi fick bara en vecka på oss att fundera på vårt dagvårdsbehov nästa år.

Johanna Backman kommer att besvära sig över bildningsnämndens beslut. Om det är hon inte ensam. På sociala medier förs en livlig diskussion. Föräldrarna kommer att skrida till aktion.

- Många vänner och bekanta är nu oroliga och bekymrade. Vi kommer att börja samla in namn på en protestlista vid alla daghem.

Också Mannerheims barnskyddsförbunds lokalförening i Borgå deltar i kampanjen.

flicka
flicka Bild: Yle/Mikael Kokkola mjk

Nytt beslut

På måndag kommer en föräldradelegation att vända sig till stadsstyrelsen i Borgå och senare kommer bildningsnämnden att uppvaktas med namnlistorna.

- Jag hoppas åtminstone att beslutsfattarna tar upp frågan till behandling på nytt, så att de verkligen funderar på det hela. Mest av allt hoppas jag på andra vårdalternativ än de föreslagna.

Läs också