Hoppa till huvudinnehåll

Den bortglömda dopningsskandalen – varför har inget hänt?

Kristina Smigun, OS Turin 2006.
Kristina Smigun skidade hem två OS-guld i Turin 2006. Kristina Smigun, OS Turin 2006. Bild: EPA / All Over Press smigun

Dopningsskandalen som inget vet något om. Så kallar norska TV2 fallet med skidåkaren Kristina Smigun från snart tio år tillbaka. Hon har fortfarande inte fått något straff – och IOK vägrar kommentera.

Kristina Smigun korades till skiddrottning tack vare sina dubbla guldmedaljer i OS i Turin 2006. Men för ett par år sedan föll en mörk skugga över estniskans hjältedåd.

Tyska ARD avslöjade ifjol att den internationella olympiska kommittén (IOK) testat om dopningsprover från Turin med ny teknik – och Smigun var en av dem som fanns dopad.

Kristina Smigun, OS Turin 2006.
Kristina Smigun har hela tiden bedyrat sin oskuld. Kristina Smigun, OS Turin 2006. Bild: EPA / All Over Press smigun

Estlands olympiska kommitté (EOK) bekräftade Smiguns positiva A-prov i december 2013 och IOK meddelade att de skulle ta itu med alla nyfunna fall senast våren 2014.

IOK: Inga kommentarer

Men ingenting har hänt, vilket norska TV2 nu uppmärksammar. De har grävt i fallet hela året, men alla (bl.a. Wada och EOK) hänvisar till IOK – som vägrat svara på TV2:s frågor.

– Det här är IOK:s sak, så det är de som vet hur det ligger till. Vi vet ingenting. Men säg till om ni lyckas få reda på något. Vi vill också gärna veta, meddelar EOK till TV2.

Kristin Störmer Steira, februari 2013.
Norskan Kristin Størmer Steira slutade fyra i båda loppen Smigun tog guld och skulle därmed tilldelas två OS-brons om estniskan dömdes. Kristin Störmer Steira, februari 2013. Bild: EPA / All Over Press steira

Resultatet från B-provet har inte presenterats och Smigun har varken stängts av eller blivit fråntagen sina OS-guld.

– Det finns stränga regler och processer som IOK måste respektera. Vi kan inte lämna några kommentarer, har IOK:s standardsvar på de norska spörsmålen lytt.

Den norska IOK-medlemmen Jens Gerhard Heiberg lovar följa upp frågan, och svarar ”såklart nej” på frågan om ett dylikt fall ska ta såhär länge att processera.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport