Hoppa till huvudinnehåll

Hasse Brontén bytte polisbrickan mot licens att underhålla

Stand up-komikern Hasse Brontén.
Stand up-komikern Hasse Brontén. Stand up-komikern Hasse Brontén. Bild: Hasse Brontén brontén

Som ung drömde Hasse Brontén om att bli humoristisk skådespelare. Det blev ändå så att han följde i sin pappas fotspår och utbildade sig till polis.

Efter 18 år inom säkerhetspolisen väcktes igen tanken på att bli komiker. Nu hade ju också stand up-komiken vuxit sig stor i Sverige.

- Jag prövade lite grann, släppte tyglarna och sen dess har jag försörjt mig som komiker. Så kan det gå!

Brontén satsar på skoj i vardagen

Hasse Brontén beskriver sig som en snäll, glad och opolitisk komiker. Han bygger sin show långt på observationer av vardagen: vad vi gör och varför vi gör det.

Det har gått riktigt bra för Hasse. Han är en av Sveriges mest bokade ståuppare, han har medverkat i flera TV-program (bland annat Parlamentet) och turnerat med Magnus Uggla.

- Jag rekommenderar för alla att byta jobb, säger han. Man får upp ögonen för något helt nytt och man kan mycket mer än man tror.

Att vara stand up-komiker jämför Hasse med att boxas. Man måste klara av att bli "knockad" många gånger och ställa sig upp igen, för det är en tuff bransch.

- Det finns vissa stjärnskott som slår igenom över en natt, men det är ovanligt. De flesta komiker måste gneta och kämpa på scenerna i fem, sex sju år innan det börjar hända något.

Kan vara seriös också

Trots sina framgångar så har Hasse siktet ställt ännu högre. Han jobbar på en ny föreställning som har premiär år 2017. Just nu är han också programledare i TV-programmet Nya Efterlyst

- Jag har lite gått tillbaka till min polisiära bana. Det är jättekul att göra något som är helt annorlunda, från det roliga till det seriösa, säger han.

På fredag kväll den 20.11 uppträder Hasse Brontén på Ritz i Vasa. Katharina Alfredsson är med som uppvärmare.

Läs också