Hoppa till huvudinnehåll

Moderna femkampens superfamilj tror starkt på två OS-platser

Laura Salminen, modern femkampare.
Laura Salminen var nära en OS-plats redan i London. Laura Salminen, modern femkampare. laura salminen

Pappan Veikko Salminen vann OS-brons i modern femkamp 1972 och har inspirerat barnen Laura och Ismo att jaga framgång i samma gren. I den aningen märkliga familjen handlar det mesta om att träna tillsammans.

– Vet du det här är en så speciell familj att det inte är sant, säger Veikko Salminen som i München firade lagtävlingsbrons i modern femkamp och nu tränar sina barn.

– Ismo och Laura bor båda ännu hemma och de har det mycket bra där. Vi är tillsammans från morgon till kväll, då de är ute och löper hänger jag med på cykel och vi simmar tillsammans. Vi fäktas i garaget och tränar också skytte hemma i Östersundom. Det känns fantastiskt att få arbeta tillsammans med barnen, det här är ändå bara en del av livet och i något skede kommer det att vara över.

Moderna femkamparen Ismo Salminen.
Ismo Salminen. Moderna femkamparen Ismo Salminen. ismo salminen
Sonen Ismo är en flerfaldig finsk mästare och har också några segrar i de nordiska mästerskapen. För honom är pappan en enorm inspirationskälla.

– Jag tycker att modern femkamp är den finaste idrottsgrenen i världen och min pappa är min stora idol. Oavsett klockslag är han alltid tillgänglig och med på varje träning, jag blir aldrig trött på hans ansikte, berättar Ismo Salminen.

Systern Laura var redan i förra OS på en reservplats och hade också åkt till London men måste till slut nöja sig med att vara åskådare.

– Visst grämde det helt otroligt mycket, men det hjälpte mig också att växa som människa. Nu vill jag visa vad jag går för i Rio.

”Vi vill vara från en annan planet”

Även om speciellt Laura för tillfället ligger bra till i OS-rankingen så är det ändå en lång väg till Rio. Men om det hänger på syskonen Salminens inställning och glöd så kan man redan boka både flygbiljetter och förbereda medaljfestligheter.

– Målet är Rio de Janeiro och vi har arbetat för det i 23 år, berättar Ismo.

– Det är inte meningen att åka dit som turist utan för att nå framgång. Målsättningen är det högsta möjliga. Jag är stark i alla grenar, springskyttet har jag fått fila på men det börjar fungera. Jag ser ingen orsak till att jag inte skulle kunna nå mina mål, fortsätter han självsäkert men utan arrogans.

Familjens far menar att det inte är han som hittat på att bägge barnen ska bli femkampare, men inställningen och självförtroendet kommer definitivt från honom.

– Finländska idrottare vågar sällan säga vad det är de vill uppnå. Vi vill vara från en annan planet i det här avseendet, slår Veikko fast.

Totalt 36 damer och 36 herrar ryms med i de olympiska spelen. För tillfället ligger Laura på tolfte plats i OS-rankingen medan Ismo är 72:a. Det är ändå mycket som kan hända under våren då det ordnas mycket tävlingar. Rankingpoängen består av idrottarens tre tuffaste resultat.

– Visst är kvaltävlingarna hårda och vi har ännu mycket framför oss. Men vi tror att vi kommer att vara med i Rio och att vi gör bra ifrån oss där, säger Laura.

– Det skulle betyda så otroligt mycket att tävla i OS tillsammans med min bror. Det har varit en gemensam dröm så länge.