Hoppa till huvudinnehåll

Northug tävlade i Sveriges färger – ”Han är halvt svensk”

Petter Northug, VM i Falun, februari 2015.
Petter Northug tystar den svenska publiken i VM i Falun förra vintern. Petter Northug, VM i Falun, februari 2015. Bild: EPA / All Over Press petter northug

– Vissa ser på det med hat, andra med kärlek, konstaterar skidprofilen Petter Northug efter dagens tävling i svenska Bruksvallarna. Men det är inte segern han syftar på – utan dräkten.

Northug vann loppet över 10 kilometer klassiskt med en dryg halvminuts marginal. Men det stora samtalsämnet efteråt var norrmannens dräkt.

Den mångfaldiga OS- och världsmästaren är sällan blyg att slänga iväg pikar i Sveriges riktning – i dag valde han att göra det genom att tävla i blågula färger.

– Det är skillnad på hur folk ser på det, konstaterade Northug enligt Expressen utan att vilja förklara orsaken bakom klädvalet desto mer.

– Vissa ser på det med hat, andra med kärlek. Det får vara upp till var och en att avgöra. Jag placerar mig inte i något av facken. Folk får välja själv.

Hedrar Sverige – sitt andra hemland?

Redan före loppet publicerade Northug en videoblogg om sin tävlingsdräkt, där han berättade att den var specialgjord just för Bruksvallarna.

– För att hedra Sverige har jag gjort en exklusiv dräkt med mina klubbfärger, som kanske kan påminna lite om den svenska flaggan, säger Northug i videoklippet.

Tränaren Stig Rune Kveen kommer med en annan teori – troligen med glimten i ögat. Kveen har funderat på varför 29-årige Petters föräldrar John och May alltid trivts så bra just i Bruksvallarna.

– Vi satt och räknade lite på det under middagen igår, berättar Kveen till norska VG.

– Jag tror mig ha funnit att både John och May var här på Fjälltopploppet i april 1985. Och vi vet ju vad som skedde i januari 1986. Det var då Petter föddes. Han är halvt svensk, faktiskt.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport