Hoppa till huvudinnehåll

Julmarknad utan arrangör ordnas i Björnparken

restaurangdag 2013
Så här såg Vasagatan i Berghäll ut i augusti 2013 när det ordnades restaurangdag och gatuloppis samtidigt. Nu vill många Berghällsbor ha en julmarknad i Björnparken. restaurangdag 2013 Bild: YLE/Rose-Marie Sundström gatuloppis

I Berghäll ordnas en julmarknad i samma stuk som restaurangdagen. Marknaden har ingen officiell arrangör, men staden hoppas på att företagarna som säljer ska skicka in tillböriga anmälningar i tid.

Julmarknaden ordnas i Björnparken i Berghäll den 6.12. och 12.12. På marknaden får den som vill sälja allt från mat och dricka till julklappar, handarbeten, loppisgrejer och blommor.

Timo Santala som jobbar som matkulturstrateg på Helsingfors stad är en av de drivande krafterna bakom julmarknaden – men någon officiell arrangör finns inte. Santala är känd som en av restaurangdagens grundare.

- Jag fick e-post av människor som undrade om jag kan bidra till att Björnparken får ett jultorg. Jag skrev ett inlägg i Kallio-gruppen på Facebook där jag frågade om Berghällsborna vill ha en julmarknad i parken, säger Timo Santala.

Timo Santalas inlägg i Kallio-gruppen fick många kommentarer av invånare som vill ha en julmarknad i Björnparken.

- Det här är som restaurangdagen eller städdagen, julmarknaden är öppen för alla och ingen är arrangör, säger Timo Santala.

Företagen hinner ännu anmäla om att de säljer mat på julmarknaden

Mer än 900 personer har anmält på Facebook att de tänker komma på marknaden för att köpa saker. Hittills har 36 säljare anmält att de deltar i marknaden, av dem är många företag.

En professionell aktör som säljer livsmedel ska skriftligt informera miljöcentralen om det fyra vardagar före evenemanget. De kaféer och cateringföretag som anmält att de ska sälja mat på julmarknaden har alltså tid på sig att anmäla myndigheterna om saken.

- Oftast brukar det gå till så att de enskilda företagen gör en anmälan om att de säljer mat, inte den som ordnar evenemanget, säger livsmedelsinspektör Hanna-Kaisa Mäkelä på Helsingfors stad.

Miljöcentralen på Helsingfors stad har beslutat att privatpersoner som säljer mat på restaurangdagen inte behöver göra den här anmälan.

- Nya evenemang är välkomna. Är det ett nytt evenemang satsar vi mer på att ge arrangörerna information på för hand om saker de måste tänka på. Till exempel sådant som att det finns toaletter och att det finns hushållsvatten, säger livsmedelsinspektör Hanna-Kaisa Mäkelä.

Också då evenemang inte har en officiell arrangör brukar de ändå göra något slags anmälan om evenemanget till staden.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen