Hoppa till huvudinnehåll

Yle i Bryssel: Staden ovanligt öde

Ständga cafeer och folktomma gator övervakas av poliser i Bryssel.
Ständga cafeer och folktomma gator övervakas av poliser i Bryssel. Ständga cafeer och folktomma gator övervakas av poliser i Bryssel. Bild: Daniel Olin / Yle terrorhot

Den förhöjda hotbilden har fått många belgare att hålla sig hemma och Bryssel har varit betydligt lugnare än vanligt den här lördagen. Så beskriver Yle Nyheters korrespondent Daniel Olin läget på plats.

Tungt beväpnade poliser och soldater patrullerar gatorna i Bryssel efter att de belgiska myndigheterna höjde terrorhotnivån till högsta möjliga. De flesta caféer och butiker har hållit stängt och många evenemang har ställts in.

Redaktören Daniel Olin.
Daniel Olin Redaktören Daniel Olin. Bild: Johanna Kannasmaa Yle,daniel olin

Daniel Olin berättar att många människor verkar ha lyssnat till myndigheternas uppmaningar om att undvika folksamlingar. Få människor har tagit sig ut på gatorna få bilar syns i trafiken.

- På lördagar brukar det vara väldigt mycket folk i farten här i Bryssel men idag har staden varit väldigt tyst, på sina håll också öde. Dagen har snarare påmint om en sen söndagskväll än en lördag.

Enligt Olin har det ändå varit en del turister i turistkvarteren, men betydligt färre än vad det brukar vara på en lördag.

Premiärminister Charles Michel berättade under en presskonferens på lördagsförmiddagen att det föreligger en risk för en liknande serie attentat i Bryssel som de i Paris.

Myndigheter har sagt att en av de huvudmisstänkta för terrorattentaten i Paris, Salah Abdeslam, återvände till Belgien för en vecka sedan. Han har beskrivits som beväpnad och farlig.

"Ingen vill bo i en stad med terrorhot"

Olin säger att människor naturligtvis är vaksamma men att man inte kan tala om panik.

- Det råder ingen större panik här, men det är klart att folk är lite mer nervösa än vad de brukar vara. Många tycker att det var bra att myndigheterna gick ut och berättade om hotet, säger Olin.

De folktomma gatorna i Bryssel övervakas av beväpnade poliser.
De folktomma gatorna i Bryssel övervakas av beväpnade poliser. De folktomma gatorna i Bryssel övervakas av beväpnade poliser. Bild: Daniel Olin / Yle poloser

Det som många belgare nu undrar över är hur länge det kommer att fortsätta och om skolorna, butikerna och restaurangerna kommer att öppna som vanligt på måndag.
Poliser patrullerar bland annat på tågstationer i Bryssel
Poliser patrullerar bland annat på tågstationer i Bryssel. Poliser patrullerar bland annat på tågstationer i Bryssel Bild: EPA/STEPHANIE LECOCQ terrorhot

Olin, som har sin familj med sig i Bryssel, säger att han själv också påverkas av situationen.

- Det är nog ingen som vill bo i en stad där det råder terrorhot, det är nog inte direkt trevligt. Bryssel är en väldigt stor stad men man vill kanske inte gå till simhallen eller shoppingcentret eller parken eftersom det inte känns så tryggt, säger Olin.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes