Hoppa till huvudinnehåll

AKT stöder Postens arbetare med stödstrejk

Postlåda
Postlåda Bild: Yle/Anna Ruda gul postlåda

Bil- och transportfacket AKT inleder stödstrejk för att få fart på förhandlingarna inom Posten, meddelar AKT på sin webbplats.

Post- och logistikfacket Pau diskuterade i dag med övriga fackförbund om eventuella stödstrejker.

Strejkerna är till en början riktade främst mot posten och servicebranschernas arbetsgivare Palta.

Enligt AKT kommer dess medlemmar inte att behandla enheter från Deutsche Post DHL Group från och med måndagen den 30 november kl. 6 i hamnarna i Kotka, Helsingfors, Hangö, Åbo, Nådendal och Raumo. Om ifrågavarande enheter eller laster förflyttas till andra finländska hamnar kommer stödstrejkerna att utvidgas till dessa hamnar.

Stödåtgärderna är i kraft tills vidare.

Medlingen ledde ingenstans

Medlingen i tvisten mellan Posten och de postanställda hos riksförlikningsman Minna Helle avslutades tidigare i dag och återupptas i morgon. Enligt Helle är läget svårt. Framstegen har hittills varit få, och parterna i tvisten uppges ligga långt ifrån varandra.

Parterna är oense på många punkter, bland annat gällande Postens planerade lönesänkningar och dess behov av att anlita bemanningsföretag.

Målet är ett nytt kollektivavtal för de postanställda.

Utvidgad strejk slag mot ekonomin

Tuomas Aarto, som representerar arbetsgivarsidan, säger att stödstrejker inte underlättar läget på något sätt.

Enligt Heidi Nieminen som representerar arbetstagarsidan, PAU, påverkar stödstrejker generellt förhandlingsprocessen.

Finlands Näringsliv EK har fördömt stödstrejker. Att en tvist som berör ett enskilt företag utvidgas till andra branscher vore ett hårt slag mot ekonomin, skrev Ilkka Oksala på EK.

Näringsminister Olli Rehn (C) är inne på samma linje. Situationen får inte leda till en spiral av strejker och stödstrejker, sade Rehn i helgen.

Också statsminister Juha Sipilä (C) har uppmanat parterna att arbeta fram en lösning.

- Kollektivavtalen härstammar delvis från fel tidsperiod och man måste kunna ändra på avtalen, sade Sipilä under statsministerns frågetimme i söndags.

Poststrejken pågår fram till onsdag och påverkar tidningsutdelningen i huvudstadsregionen och Nyland samt postsorteringen i Helsingfors. Strejken kan leda till försenad postutdelning också på andra håll i landet.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes