Hoppa till huvudinnehåll

Luciainsamlingen - den är stark som tar emot hjälp

Camilla Westerlund utanför Radiohusets studio
Camilla Westerlund utanför Radiohusets studio Bild: Eva Frantz luciainsamling

Vi har nu sett årets luciakandidater sjunga, posera, berätta om sig själva och diskutera bär och karriär med världens minsta björn. Nu återstår det viktigaste. Att rösta och därmed delta i årets luciainsamling.

- Valet av Finlands lucia har alltid varit kopplat till en insamling, så för mig känns den årliga diskussionen om utsende och sådant ganska oviktig, konstaterar Camilla Westerlund, kommunikationschef på Folkhälsan.

Hjälper familjer i tid

Sedan förra året går intäkterna från luciainsamlingen till förebyggande barnskydd, det vill säga att hjälpa familjer som står på gränsen till att råka riktigt illa ut.

- Anledningarna varierar, berättar Camilla, föräldrarna kan vara utmattade, de kanske saknar sociala nätverk, har problem med droger eller alkohol eller helt enkelt är fattiga.

Folkhälsan kommer i kontakt med familjer som behöver stöd via till exempel skolkuratorer, rådgivning, hälsovård eller familjearbetare. Ett av sätten att stöda familjerna är att ordna så kallade FamiljeKraft-läger.

- På lägren får sådana som befinner sig i lite samma situation prata sinsemellan. Det brukar lätta på trycket för de vuxna när de får tala ut om sina bekymmer och bli sedda. Föräldrarna får tid för sig själva medan någon annan ser efter barnen, som får leka och ha roligt.

Hundra barn fick hjälp

Fjolårets luciainsamling inbringade 137 000 euro. Pengarna resulterade i fyra FamiljeKraft-läger och sammanlagt 100 barn i åldern 0-16 fick hjälp.

- Vi hoppas att i framtiden kunna ordna ännu flera läger, så vi verkligen skulle få med alla som vill så fort som möjligt.

Folkhälsan strävar efter att ordna lägren under skollov, då det är praktiskt möjligt för flera familjer att delta.

Barnskyddet skrämmer

Hur hög är tröskeln att i lilla Svenskfinland medge att man inte har det bra?

- Många försöker upprätthålla fasaden så länge som möjligt. Men vi brukar säga att den är stark som tar emot hjälp.

Enligt Camilla Westerlund är nyckeln till det hela att hjälpa familjerna innan de hamnar i en riktigt stor kris. Barnskyddet ses av många som ett hot.

- De tror till exempel att barnen ska bli omhändertagna. Barnskyddet är viktigt och hjälper många, men det är också bra med en sådan här mjukare förebyggande form.

Camilla Westerlund är nöjd med att ryktet om verksamheten har spridits. De som söker hjälp vet att ingen kommer att peka finger åt dem.

- Vem som helst kan ju hamna i en sådan här situation, om tillräckligt många problem hopar sig blir det stopp i något skede.

Insamlingen pågår ända till januari 2016, men om du vill delta genom att rösta på din favorit i luciavalet gäller att passa på före onsdag 25.11. Läs mera på Folhälsans webbplats.

Läs också

Lucia

 • Luciakandidaternas dag 1962

  Handlar det om inre eller yttre skönhet?

  Handlar det om inre eller yttre skönhet kan man fråga sig då tio luciakandidater presenteras för publiken i oktober 1962.

 • Vem var Finlands första lucia?

  Frågan har inte ett självklart svar.

  Debatten om vem som egentligen betraktas som Finlands första riksomfattande lucia väcker debatt på sociala medier. Var det Barbro Reihe 1950, eller Heidi Sandström 1948? Eller ska vi gå tillbaka till 1930-talet?

 • Lucias blodiga historia

  Vad har utstuckna ögon och lussebullar gemensamt? Jo, lucia!

  Den lucia vi firar nuförtiden är en salig blandning av legender och folkliga traditioner. I dagens luciagestalt finns det spår av blod från Sicilien, Jesusbarn från Tyskland, en vitklädd, glöggbärande man, och mycket mera.

 • Lucias Via Dolorosa

  Lucia genomled Via Dolorosa innan hon blev helgon.

  Lidande och smärta är synonymt med Lucias levnadshistoria. Hon fick utstå en rejäl dos av den här varan under sitt korta liv. Men hon lever i högsta grad kvar hos oss.