Hoppa till huvudinnehåll

Man hotade med djurplågeri - blockerades på Facebook

Siiri behöver ett hem - katt i katthuset.
I katthuset i Borgå mår katterna bra. De har inte gett katter åt Jarno Korhonen. Siiri behöver ett hem - katt i katthuset. Bild: Yle / Hanna Othman psey

En synnerligen obehaglig Facebook-profil har upprört många östnyländska djurvänner de senaste dagarna.

Det handlar om en man som under namnet Jarno Korhonen laddat upp grymma bilder på plågade katter och hundar. Han har också på profilen hotat att göra djur illa. Bland annat skrev han i sin Facebookprofil, att han kommer att lägga ut mat som innehåller piller och metkrokar för att djuren som hittar och äter maten ska lida så mycket som möjligt.

Inte på riktigt

I en av de senare uppdateringarna, postad i Sibbo, säger sig mannen ha hämtat en katt från ett hem för bortsprungna djur. Korhonen säger att han tog livet av katten redan i bilen.

Nätpolisen Jarno Saarinen vid polisinrättningen i Helsingfors säger att fenomenet på de sociala medierna inte är nytt. Korhonens motiv är att få människor upprörda.

- Tyvärr har han lyckats bra med det, säger Saarinen.

Liknande fall tidigare

Nätpolisen har fått ta emot tiotals meddelanden om Facebooksidan. Saarinen säger att fenomenet inte är nytt och att det för ett år sedan förekom ett liknande fall.

- Faktum är att mannen inte har gjort eller gör dessa hemskheter som han berättar om på riktigt. Bilderna han laddar upp är inte fotograferade av honom själv, utan nedladdade från andra nätsidor. Det är bäst att inte fästa någon uppmärksamhet vid sidor som de här, för ju mera uppmärksamhet de får, desto mera skriverier och hemska bilder laddas upp, säger nätpolisen Saarinen.

Lämna sidorna åt sitt öde

Saarinen hoppas att allmänheten ska lämna dylika sidor åt sitt öde eftersom berättelserna med de obehagliga bilderna är uppdiktade historier.

Vid Borgånejdens djurskyddsförenings katthus i Borgå dementerar man att någon vid namn Jarno Korhonen skulle ha fått katter av dem. Man rekommenderar också att oroade ska kontakta polisen.

Katthuset i Lovisa rekommenderar på sin Facebooksida, att man ska lämnar sidan åt sitt öde eftersom den är falsk och eftersom bilderna på sidan är obehagliga.

Korhonens Facebookprofil är nu stängd.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland