Hoppa till huvudinnehåll

Medlingen i poststrejken slut för i dag

Post
Post Bild: Yle post

Medlingen i tvisten mellan Posten och de postanställda hos riksförlikningsman Minna Helle har avslutats för den här dagens del, meddelar Helle på Twitter. Förhandlingarna fortsätter i morgon.

Målet är ett nytt kollektivavtal för de postanställda. Framstegen har hittills varit få. Frågan är nu om strejken utvidgas till transportsektorn.

Parterna i tvisten ligger långt ifrån varandra. Ingendera av parterna väntade sig något resultat i dag, och det blev det inte heller.

- I dag går vi igenom det allmänna läget och parternas bedömningar om fortsättningen, sade Tuomas Aarto, som representerar arbetsgivarsidan, Palta, till Yle inför samtalen.

Parterna är oense på många punkter, bland annat gällande Postens planerade lönesänkningar och dess behov av att anlita bemanningsföretag.

Utvidgad strejk slag mot ekonomin

Den stora frågan nu är huruvida transportfacken inom AKT tänker inleda stödstrejker för att visa solidaritet med de postanställda. AKT väntas meddela om sina planer i början av veckan.

Aarto säger att stödstrejker inte underlättar läget på något sätt. Enligt Heidi Nieminen som representerar arbetstagarsidan, PAU, påverkar stödstrejker generellt förhandlingsprocessen.

Finlands Näringsliv EK har fördömt stödstrejker. Att en tvist som berör ett enskilt företag utvidgas till andra branscher vore ett hårt slag mot ekonomin, skrev Ilkka Oksala på EK.

Näringsminister Olli Rehn (C) är inne på samma linje. Situationen får inte leda till en spiral av strejker och stödstrejker, sade Rehn i helgen.

Om parterna inte lyckas enas bryter sannolikt stödstrejker ut. I värsta fall kan det bli stopp i exporten.

Också statsminister Juha Sipilä (C) uppmanade parterna att arbeta fram en lösning. Kollektivavtalen härstammar delvis från fel tidsperiod och man måste kunna ändra på avtalen, sade Sipilä under statsministerns frågetimme i söndags.

Poststrejken pågår fram till onsdag och påverkar tidningsutdelningen i huvudstadsregionen och Nyland samt postsorteringen i Helsingfors. Strejken kan leda till försenad postutdelning också på andra håll i landet.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes