Hoppa till huvudinnehåll

Ny era i Argentina efter maktskifte

Konservativa Mauricio Macri tar hem segern i Argentinas presidentval den 22 november 2015.
Konservativa Mauricio Macri tar hem segern i Argentinas presidentval. Konservativa Mauricio Macri tar hem segern i Argentinas presidentval den 22 november 2015. Bild: EPA/DAVID FERNANDEZ marci

I Argentina vann den konservativa oppositionskandidaten Mauricio Macri söndagens presidentval. Därmed är tolv års vänsterstyre i Latinamerikas tredje största ekonomi över.

- Det här är en historisk dag, den nya eran kommer att bli underbar, sade Macri i sitt segertal.

Då 98 procent av rösterna i söndagens presidentval hade räknats så hade huvudstaden Buenos Aires borgmästare Mauricio Macri fått 51,45 procent av rösterna. Hans rival, guvernören för provinsen Buenos Aires, Daniel Scioli hade då fått 48,2 procent av rösterna och redan erkänt sig besegrad.

Scioli var den sittande presidenten Christina Fernandez de Kirchners handplockade kandidat i valet. Hon fick inte själv ställa upp för ytterligare en mandatperiod.

Ekonomiska problem

Fernandez de Kirchner och hennes numera bortgångne make Nestor Kirchner har styrt Argentina i tolv år. Deras era innebar förstatligande av Argentinas oljebolag och flygbolag, stora satsningar på att lyfta människor ur fattigdom, införande av barnbidrag och legalisering av samkönat äktenskap.

De införde också hårda valutarestriktioner som har gjort att den svarta marknaden har svällt och höga importtullar som har drabbat småföretagare.

Argentina har nu ekonomiska problem. Inflationen har skjutit upp i höjden och ligger på uppemot 30 procent, enligt nyhetsbyrån AP. Bruttonationalprodukten står och stampar på stället.

"Lyssna mera och tala mindre"

Högerpartiets Mauricio Macri svärs in som Argentinas president den 10 december. Han tillhör en av Argentinas rikaste familjer och har lovat marknadsinriktade ekonomiska reformer.

Under presidentvalskampanjen upprepade Macri ofta att han kommer att "lyssna mera och tala mindre" än Fernandez de Kirchner när han blir president. Han alltså lovat förändringar, men han har inte varit speciellt tydlig med detaljerna.

Enligt nyhetsbyrån AP ändrade sig Macri under kampanjens gång och uttryckte sedan sitt stöd för förstatligandet av oljebolaget YPF och flygbolaget Aerolineas Argentina. Nationaliseringarna har varit rätt populära bland argentinarna.

Åtminstone väntas Macri försöka slopa valutarestriktionerna och sänka skatter och importtullar. Scioli har varnat för att slopade valutarestriktioner kommer att medföra en brant devalvering av den argentinska peson och lägre levnadsstandard för vanliga argentinare.

Enligt bedömare som citeras av nyhetsbyrån AFP så kommer det inte att bli alldeles enkelt för Macri att få igenom sina reformer i kongressen.