Hoppa till huvudinnehåll

Ansiktslyft för 20-eurosedeln - med unikt genomskinligt fönster

Nya 20-euros sedeln, Finlands Bank, 2015
En förstoring av den nya 20-eurosedeln hittas på väggen vid Finlands Bank. Nya 20-euros sedeln, Finlands Bank, 2015 Bild: Julia Holmvik/Yle nya 20-euros sedeln

För första gången någonsin får också 20-eurosedeln ett nytt utseende. De nya säkerhetsdetaljerna gör den betydligt svårare att förfalska. Finlands Bank visade upp den nya sedeln i dag.

Sedeln sätts i morgon i omlopp i hela euroområdet.

Det är framför allt det genomskinliga fönstret i hologrammet med en bild av Europa som är nytt och kännspakt för den splitternya 20-eurosedeln.

Ett dylikt genomskinligt fönster har aldrig tidigare skådats på en pappersedel, säger Päivi Heikkinen, avdelningschef på penningavdelningen vid Finlands Bank.

- Den lite röda och gula färgen är ny men den största nyheten är säkert hologramremsan på högra kanten. Den är bredare och har också ett porträttfönster som faktiskt är genomskinligt när du tittar på sedeln mot ljuset, säger Heikkinen.

Bara i Finland ges 160 miljoner nya 20-eurosedlar ut.

Av Finlands alla 1 600 bankautomater räknar man med att värdetransportbolagen fyller två tredjedelar av automaterna med de splitternya sedlarna redan denna vecka.

Ansiktslyftet görs av säkerhetsskäl

För två år sedan började eurosedlarnas utseende förnyas. Först ute med att få en ny design var 5-eurosedlarna och ett år senare lanserades den nya 10-eurosedeln.

Nu, år 2015, är det dags för 20-eurosedeln att få ett ansiktslyft.

- Till skillnad från 5- och 10-eurosedlarna finns 20-eurosedeln i bankautomater. Det är också därför som 20-eurosedeln är den mest använda sedelvalören vi har på marknaden och det är väldigt viktigt att folk vet hur den ser ut, säger Heikkinen.

Sedlarna förnyas av säkerhetsskäl.

- Skurkarnas teknik förnyas hela tiden. Vi måste hela tiden ha koll på vad som sker med förfalskningarna. Det är bra att förnya sedlarna vart tionde år så att vi är lite före förfalskarna, säger Heikkinen.

Finländarna använder mest bankkort, men kontanterna försvinner inte

Bankkortet får en allt större roll i Finland, som toppar den internationella statistiken när det gäller elektroniska betalningar.

Omkring 75 procent av finländarna säger sig huvudsakligen använda bankkort framom kontanter.

Trots att finländarna allt oftare använder elektroniska betalningsmedel, har kontanterna ingalunda dött ut även om deras roll i dagens samhälle har förändrats.

Cirka 500 miljoner gånger per år betalar finländarna med kontanter i butik. Då räknas inte alla de privata kontantbetalningar som människor gör sinsemellan.

- Det finns ännu ganska mycket behov av kontanter, konstaterar Heikkinen.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes