Hoppa till huvudinnehåll

Cityräven trivs bra i Borgå

Räv
Rävbeståndet i Borgå mår bra. (arkivbild) Räv Bild: Bold Stock räven

I Borgå finns en väletablerad rävstam, med ett flertal familjer med gryt på olika håll i staden. Nya ungar föds nästan årligen.

Liksom med de flesta djur går populationen i cykler, ibland finns det fler, ibland färre individer. Yle Östnyland fick tips om att det skulle ha synts till extra många rävar på senaste tiden. Bror Tallberg, verksamhetsledare vid Borgå jaktvårdsförening, säger att det kan stämma.

– Det finns mycket möss och sorkar i år, så det kan vara relaterat. Fast i och för sig äter cityrävarna mångsidigare än så.

Rävungarna på Yles bakgård
Utanför Yle i Böle bor den här cityrävfamiljen. Rävungarna på Yles bakgård Bild: Lasse Isokangas / Yle cityräv

Många kanske tror sig mata igelkottar och katter, men ofta kan det vara cityräven som är framme och mumsar i sig maten som lagts ut. Den gillar till exempel äpplen och krusbär, men också grodor och fågelägg. I Ruskis och Maren kan till och med en och annan fisk bli rävmat.

Bror Tallberg bor själv i Vårberga och säger att han ofta sett spår av räven både intill huset och längs stigen där han rastar hunden. Han känner till att det föds rävkullar på flera ställen i Borgå.

– I Jonasbacken och Kokon föds det nästan varje år ungar. Dessutom finns det rävar i Kungsporten och Skaftkärr.

Bror Tallberg.
Bror Tallberg har sett rävspår alldeles utanför dörren. Bror Tallberg. Bild: Yle/Sofia Strömgård bror tallberg

Jaktvårdsföreningarna försöker hålla reda på rävarna så att de inte sprider skabb, men Borgårävarna har inte haft problem med det på länge. Så vitt Bror Tallberg känner till har rävarna inte heller orsakat problem genom att ta folks husdjur.

Läs också