Hoppa till huvudinnehåll

Dopp fortfarande pop i Vasa simhall

Sari Kivelä
Serviceförman Sari Kivelä vid Vasa simhall. Sari Kivelä Bild: Yle/Malin Hulkki sari kivelä

För exakt tio år sedan blev tillbyggnaden vid Vasa simhall klar. I och med det blev det möjligt att arrangera stora simtävlingar. Antalet simmare har fördubblats på 10 år.

Sari Kivelä som är serviceförman på simhallen är nöjd med utvecklingen.

- Simhallen är funktionell. Många olika grupper kan träna samtidigt. Folk kan motionera, vattenjogga, ha vattengymnastik och skoleleverna kan komma och simma samtidigt, säger Kivelä.

Simhallen har en 50 meters bassäng och en barnbassäng. Hallen besöks av nämare 300 000 simmare varje år.

Högssäsongen infaller i början av hösten och efter jul, från januari till mars. Vädret påverkar intresset för simmandet en hel del.

- Vi tycker om då det regnar mycket, säger Kivelä.

Stämningsfullt simmande

Den här veckan uppmärksammas simhallen lite extra i och med att det gått tio år sedan tillbyggnaden blev klar. Bland annat kan besökarna njuta av att simma med levande ljus runt bassäng kanten på torsdag kväll och fredag morgon. Samtidigt kan man njuta av musk av kvartetten Resonanssi.

I dag tisdag underhåller studerande från Vasa yrkesinstitut barn genom att göra ansiktsmålningar. Samma kväll ordnar simhallens egna personal egen hoppuppvisning.

På onsdag kväll och torsdag morgon bjuder simhallen på en guidad tur i simhallens teknisk autrymmen.

- Det är en annan värld. Man kan kanske inte ens tänka sig då man plaskar här i simhallen allt som finns under bassängen för att hålla vattnet rent, säger Kivelä.

Simintresset håller i sig

Intresset för simning håller i sig och fortfarande är det trendigt att syssla med vattengymnastik och vattenlöpning. För tio år sedan var vattenlöpning ännu ganska nytt.

- Att motionera i vattnet är bra både för yngre och äldre. Vi ser dagligen också simmare som blivit till exempel operarerade eller skadade. Elitidrottare som har skador tränar ofta i vatten för att bli i skick igen, säger Kivelä.

En barnbassäng till

Det som ännu finns på önskelistan för simhallens del är ännu en barnbassäng. Då skulle bland annat simskoleverksamheten kunna pågå året runt.

- Dagtid har vi skolgrupper här som har simundervisning och tyvärr är barnbassängen stängd den tiden eftersom den är reserverad för skolgrupperna. Men det finns många barn under skolålder som är hemma med sina föräldrar som gärna skulle simma här dagtid, säger Kivelä.

Simhallen har numera en 50 meter lång bassäng och simhallen har ordnat allt som allt fyra finländska mästerskap (FM) i simning. Dessutom har det ordnats ett nordiskt simmästarskap i hallen. Nästa år är det igen dags för FM-tävlingar.