Hoppa till huvudinnehåll

Spårvagnskonduktör i 1940-talets Åbo

Zeidi Salviander
Zeidi Salviander Zeidi Salviander Bild: Yle/Maud Stolpe zeidi salviander

Zeidi Salviander kom som 18-åring till Åbo 1939. Småningom kom hon att bli spårvagnskonduktör - ett jobb som hon stortrivdes med.

Artikeln publicerades första gången i november och hör till de mest lästa under år 2015.

I tre år under kriget jobbade Zeidi Salviander som spårvagnskonduktör i Åbo. Orsaken till att hon slutade med det, var att hon skadades då spårvagnen måste evakueras under ett bombardemang.

Då Zeidi Salviander kom från Kimitoön till Åbo 1939 var det för att vikariera sin syster på ett hotell i Åbo. Det ledde till att hon själv blev anställd och där jobbade hon några år innan hon rent av en händelse kom att börja jobba på spårvagn. Hon skulle bara visa några flickor var spårvagnskontoret i Åbo låg.

Vid den tiden fanns det tre spårvagnslinjer i staden. En gick mellan hamnen och Norrstan, en mellan Nummisbacken och salutorget och en mellan salutorget och Österlånggatan. Zeidi Salviander säger att hon trivdes bra trots att det kunde vara nog så kallt vintertid. Själv jobbade hon som konduktör medan hennes syster kom att jobba som spårvagnsförare i många år.

På den tiden satt konduktören inte vid en disk i vagnens bakre del utan gick runt och tog betalt av passagerarna. Ibland dök det också upp någon kontrollant som såg till att allt gick rätt till och att alla hade betalt.

Efter att ha skadats under ett bombanfall kunde Zeidi Salviander inte fortsätta att jobba på spårvagn och kom småningom att börja arbeta på det legendariska Åbo Vadd.

Då hon blev krigsänka ville hon flytta från det hem hon bott i med sin man, men vid den här tiden gjorde bostadsbristen det omöjligt. Vadd-mamma, Aline Grönberg, uppmanade då henne att pröva lyckan i Sverige där hon sedan kom att stanna i över 50 år.

Där kom hon att jobba i många år som första biträde på Tempo och senare på Åhléns och där hittade hon också sin man Arthur Salviander, som hon nu bor med i Genböle i Dragsfjärd.

Läs också