Hoppa till huvudinnehåll

Tält förbereds för asylsökande i Mjölbolsta

Mjölbolsta sjukhus blir flyktingförläggning
Asylsökanden bor på Mjölbolsta sjukhus, men kan i framtiden på i tält på området. Mjölbolsta sjukhus blir flyktingförläggning Bild: Yle/Monica Slotte flyktingförläggning,Raseborg

Asylsökande kan snart bo i tält vid flyktingförläggningen i Mjölbolsta i Raseborg. Sex stycken tält ska sättas upp och arbetet har redan inletts.

Organisationschef Marita Salo på Finlands Röda Kors berättar att Migrationsverket tog kontakt och frågade om FRK har möjlighet att ha tält i beredskap.

I Keuru, Kauhava och Mjölbolsta reses till en början ett tjugotal tält med 20 platser i varje tält. I Mjölbolsta sätter Röda Korset upp sex tält.

"Mjölbolsta är en bra plats"

FRK har redan börjat resa tälten med hjäp av egen personal. Asylsökandena får också hjälpa till, berättar Marita Salo.

FRK utbildar samtidigt den egna personalen i Mjölbolsta och dem som jobbar frivilligt med flyktingarna om hur tälten fungerar.

Salo berättar att man valde Mjölbolsta eftersom där redan finns en flyktingförläggning.

- Tälten blir en tillfällig del av flyktingförläggningen.

Det är oklart när det blir dags för någon att flytta in i tälten, det avgör Migrationsverket.

Tälten är uppvärmda krisområdestält

Det är frågan om samma sorts tält som Röda Korset använder i olika krisområden. Marita Salo berättar att tältena är uppvärmda och ska klara den finländska vintern.

Tälten är inte inredda med så mycket mera än sängar. Där finns också belysning och värmeanläggningar som fungerar med diesel. Tälten är 6x12 meter.

FRK:s målsättning är ändå att folk ska placeras i flyktingförläggningar i hus. Det är inte meningen att tälten ska bli en permanent lösning.