Hoppa till huvudinnehåll

Turkiet sköt ner ryskt stridsplan vid syriska gränsen

Ett ryskt plan har skjutits ner vid gränsen till Syrien. Ryssland förnekar att planet var i turkiskt luftrum och säger att nedskjutningen får katastrofala följder för relationen länderna emellan.

"Planen varnades tio gånger inom fem minuter"

Turkiet uppger att två militärplan närmade sig den turkiska gränsen från Syrien. Enligt turkiska militärkällor varnades planen tio gånger inom loppet av fem minuter om att de befann sig i turkiskt luftrum.

Sedan sköts det ena ner av två turkiska stridsplan av typen F-16 som patrullerade gränsen.

Ryssland bekräftar att ett ryskt plan av typen Su-24 har skjutits ner men uppger att det skedde i syriskt luftrum. Det ryska försvarsministeriet säger sig ha bevis för att planet aldrig kränkte turkiskt luftrum.

Planet sköts ner av ett turkiskt militärplan av typen F-16.
Turkiet uppger att det ryska planet sköts ner av turkiska jaktplan av typen F-16. Planet sköts ner av ett turkiskt militärplan av typen F-16. Bild: EPA/MICHAEL WALCZAK POLAND OUT f-16

Putin: En dolkstöt i ryggen

Kreml säger i ett uttalande att Ryssland ser mycket allvarligt på nedskjutningen. President Vladimir Putin säger att han ser det som att Ryssland har fått en dolkstöt i ryggen.

- Våra piloter och vårt plan utgjorde inget hot mot Turkiet. De utförde en operation mot IS, sade Putin under en presskonferens.

Enligt Putin kommer händelsen att få allvarliga konsekvenser för relationerna mellan Ryssland och Turkiet.

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov skulle besöka Turkiet på onsdagen men har nu ställt in sin resa. Ryssland har också kallat till sig Turkiets milittärattaché i Moskva.

Samtidigt varnar Ryssland sina medborgare från att resa till Turkiet och säger att risken för terrorattacker är lika stor som i Egypten. En del ryska resebyråer har ställt in alla resor till Turkiet.

Piloterna befaras vara döda

Det ryska planets två piloter lyckades hoppa ut från planet med hjälp av fallskärmar. En syrisk rebellgrupp säger sig ha skjutit mot piloterna när de hoppade och uppger att båda piloterna är döda.

Ryssland skickade militärhelikoptrar till området för att leta efter piloterna efter nedskjutningen.

En rysk militärhelikopter uppges ha beskjutits av syriska rebeller. Helikoptern ska ha nödlandat i ett regeringskontrollerat område i Syrien.

Turkisk TV har bilder på planet när det skjuts ner.
Turkisk TV har publicerat bilder på när planet störtar. Turkisk TV har bilder på planet när det skjuts ner. Bild: EPA HABERTURK TV CHANNEL nedskjutet ryskt plan

Turkiet: Vi har rätt att försvara vårt område

Sedan Ryssland började bomba mål i Syrien i september har det funnits farhågor om att det kan inträffa en incident som den här.

Ryssland har koordinerat sin operation med Syriens president Bashar al-Assad, vilket har upprört Turkiet som motsätter sig den syriske presidenten.

Natolandet Turkiet har upprepade gånger varnat för att landets militär kommer att skjuta ner alla syriska och ryska plan som kränker turkiskt luftrum. Turkiet har redan flera gånger kallat till sig Rysslands ambassadör i Ankara på grund av rapporterade ryska kränkningar.

Turkiets premiärminister Ahmet Davutoglu säger att Turkiet hade all rätt att skydda sitt luftrum.

I oktober sköt Turkiet ner en rysktillverkad drönare som kränkte landets luftrum.

Karta över Turkiet och Syrien.
Planet sköts ner vid gränsen mellan Syrien och Turkiet. Karta över Turkiet och Syrien. Bild: Yle nedskjutning

Nato i krismöte

Det här uppges vara första gången sedan 1950-talet som ett Natoland har skjutit ner ett ryskt stridsplan. Representanter för Natoländerna samlas i dag till ett möte i Bryssel.

Stefan Ring, som militärstrategisk analytiker, säger till den svenska nyhetsbyrån TT att han inte tror att Ryssland kommer att anklaga Turkiet för det som hänt. Ring tror snarare att Ryssland kommer att försöka tona ner händelsen.

– Ryssland är ju egentligen den part som är mest beroende av att det inte blir en konflikt med andra länder. Man använder ju den här insatsen till att skapa sig ett internationellt inflytande, säger Ring till TT.