Hoppa till huvudinnehåll

USA utfärdar global resevarning

Soldater patrullerar Grand Place i centrum av Bryssel den 23 november 2015.
Soldater patrullerar Grand Place i centrum av Bryssel den 23 november 2015. Soldater patrullerar Grand Place i centrum av Bryssel den 23 november 2015. Bild: EPA/OLIVIER HOSLET grand place

USA:s utrikesministerium har utfärdat en global resevarning för amerikanska medborgare. Orsaken är vad ministeriet beskriver som "ökade internationella terrorhot".

USA:s utrikesministerium skriver att "nuvarande information tyder på att IS, al-Qaida, Boko Haram och andra terrororganisationer fortsätter att planera attacker i flera regioner.

I varningen hänvisas också till attacker som nyligen utförts i Danmark, Frankrike, Mali, Nigeria och Turkiet och där noteras dessutom hotet från ensamma attentatsmän som låtit sig inspireras av terrorgrupper.

Amerikaner avråds inte direkt från att resa. De uppmanas i stället att vara extra uppmärksamma då de rör sig på offentliga platser, samt att undvika stora folksamlingar och evenemang.

Resevarningen gäller i tre månader, fram till den 24 februari.

Amerikaner litar inte på Obamas strategi mot IS

Islamiska Staten publicerade på måndagen en ny video där man hotar med nya terrordåd i USA och Europa.

Amerikanska myndigheter gör gällande att det inte existerar några trovärdiga hot mot USA. Men man har höjt säkerhetsnivån vid landets 500 flygplatser inför Thanksgiving som firas på torsdag. Veckan kring Thanksgiving är den livligaste reseveckan under året.

Terrordådet i Paris har rivit upp gamla sår i USA. En färsk opinionsundersökning visar att 69 procent av befolkningen oroar sig över att en attack kommer att ske på amerikansk mark inom de kommande månaderna.

Två av tre amerikaner anser att president Barack Obama inte har en konkret och trovärdig strategi för att ta itu med terrororganisationen Islamiska Staten.

Obama möter Frankrikes president Francois Hollande senare på tisdagen för att diskutera en upptrappning av insatserna mot IS. Man förväntar sig att Hollande kommer att beskriva hotet från IS som en nödsituation som kräver omedelbara krafttag.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes