Hoppa till huvudinnehåll

Allsvensk legendar försvunnen – ”Tror inte vi hittar honom vid liv”

Pyhaselkä, Joensuu, mars 2015.
Anders Karlsson befaras ha gått genom isen. (arkivbild) Pyhaselkä, Joensuu, mars 2015. Bild: EPA / All Over Press pyhäselkä

Det ser allt mer sannolikt ut att Anders Karlsson, 52, har gått genom isen och omkommit. Polisen har gett upp hoppet om att hitta fotbollslaget Örebros klubbikon vid liv.

Det var på natten till tisdagen som målvaktslegendaren Anders Karlsson anmäldes försvunnen i Örebro av sina anhöriga.

Polisen, räddningstjänsten och militären har inte lyckats finna honom trots ett stort sökpådrag med helikopter, svävare och hundar – och Karlsson befaras nu ha gått genom isen vid Hjälmaren.

– Vi vet att han är en älskare av att åka långfärdsskridskor, och nu när isen är spegelblank brukar de vilja ut, säger polisens räddningsledare Anders Wallin till Aftonbladet.

– Vi tror inte att vi hittar honom vid liv längre, och i och med att vi har gjort den bedömningen avbryts räddningstjänsten, meddelar polisens insatschef Mats Thörn till Expressen.

”Vi kan inte göra mer”

Polisens teori är att Karlsson har gått genom isen med sina långfärdsskridskor. Om han efter det skulle ha tagit sig upp ur isvaken, skulle han redan ha hittats, fortsätter Wallin.

– Vi kan inte göra mer än vad vi har gjort nu. Vi har varit i kontakt med experter på området hur länge man kan överleva i den temperatur som är utomhus just nu och man överlever inte i den här temperaturen, i synnerhet inte om man varit i vatten, säger räddningsledaren till Expressen.

Räddningspådraget är avslutat, men polisen kommer ännu att söka i en isvak utanför det ursprungliga sökområdet under onsdagen.

– Helikoptrarna gjorde avstickare igår och råkade få syn på den. Enligt rapporten ska den se lite märklig ut, som om någon försökt att ta sig upp men inte lyckats, säger Wallin till Nerikes Allehanda.

”Fruktansvärt hemskt”

Anders Karlsson har spelat flest matcher i Örebro SK:s klubbhistoria. Han inledde karriären 1984 och satte handskarna på hyllan 2002. Efter det har han bland annat fungerat som klubbens målvaktstränare.

– Det är klart att det känns fruktansvärt hemskt just nu, säger Örebros klubbchef Simon Åström till Expressen.

– Vi mår dåligt och är bestörta i klubben, samtidigt går tankarna till Anders allra närmsta. Om vi mår dåligt kan man inte ens föreställa sig hur de mår. Så alla tankar går dit naturligtvis. Det som är viktigt nu är att hantera det.