Hoppa till huvudinnehåll

Barnboksnestorn Lennart Hellsing är död

Den svenske författaren Lennart Hellsing
Författaren Lennart Hellsing Den svenske författaren Lennart Hellsing Bild: Thomas Hellsing lennart hellsing

Den svenske barnboksförfattaren Lennart Hellsing är död, uppger förlaget Rabén & Sjögren. Han blev 96 år.

Enligt ett pressmeddelande från förlaget somnade Hellsing in natten mellan tisdag och onsdag i sitt hem i centrala Stockholm.

Med Lennart Hellsings bortgång har en av portalfigurerna i 1900-talets svenska barnbokshistoria gått bort. Genom sin lyrik, full av rimglädje, ordlekar och anarkistisk friskhet, kom han att revolutionera barnlitteraturen.

Lennart Hellsing föddes 1919 och tänkte först bli ingenjör. Men hans håg stod till litteraturen.

Han gav ut sin första barnbok Katten blåser i silverhorn år 1945. Samma år utkom också Astrid Lindgrens Pippi Långstrump och Tove Janssons Småtrollen och den stora översvämningen, och därmed inleddes vad som med fog kallats den svenska barnbokens guldålder.

Totalt skulle Hellsing författa mer än hundra verk. Många av dem är klassiker, som Nyfiken i en strut (1947), Krakel Spektakel (1952), Kanaljen i Seraljen (1956), Boken om Bagar Bengtsson (1966), Bananbok (1975) och Ägget (1978).

Böckerna tillkom i samarbete med illustratörer som Poul Ströyer, Fibben Hald, Stig Lindberg och Tore Nygren. En mängd av dikterna har tonsatts, bland annat av Georg Riedel och Knut Brodin, publicerats i sångböcker och spelats in på skiva.

I sin produktion anknöt Lennart Hellsing både till folklig poesi och till engelsk nonsensvers och nursery rhymes. Samlingar som Gåsmor (1970), i nyutgåva Gåsmors verser och sagor (2006) innehåller en lång rad av de här verserna som Hellsing gett svensk språkdräkt.

Hellsing förblev produktiv in i det sista. Hans sista bok Skor utkom 2014.

Debattör och kritiker

Lennart Hellsing var också mycket engagerad för att stärka barnbokens ställning, och i decennier fackligt aktiv för att förbättra barnboksförfattarnas yrkesvillkor. Han var en av initiativtagarna till Svenska barnboksinstitutet (SBI) som grundades 1965.

I sin mycket uppmärksammade debattbok Tankar om barnlitteratur (1963) presenterade Hellsing sin syn på genren. Han konstaterade att det fanns två strömmar inom barnboksgenren - en frihetlig och anarkistisk respektive en uppfostrande - och att det inte existerade någon motsättning mellan de två.

”All pedagogisk konst är dålig konst – och all god konst är pedagogisk” sammanfattade Hellsing sin och samtidens syn på barnkultur. Yttrandet blev bevingat.

Den svenske författaren Lennart Hellsing
Den svenske författaren Lennart Hellsing Bild: Thron Ullberg lennart hellsing

Hellsing var därtill verksam som barnbokskritiker i Aftonbladet i långa tider.

Redan 1951 belönades Lennart Hellsing med Nils Holgersson-plaketten. Han tilldelades en lång rad utmärkelser under sin långa bana, som Gulliver-priset 1971, De Nios stora pris 1987, Litteris et Artibus 1999, samt H.C. Andersen-medaljen både 2010 och 2012 – det högsta internationella erkännande en barnboksförfattare kan få. 1989 utnämndes han till filosofie hedersdoktor vid Stockholms universitet.