Hoppa till huvudinnehåll

Borgå museums dignande julbord är här

Holmska gårdens julbord i Borgå museum
Holmska gårdens julbord i Borgå museum Holmska gårdens julbord i Borgå museum Bild: Yle/Sune Bergström holmska julbordet

Lagom till lilla jul dukas det dignande julbordet i Holmska gården upp.

Holmska gården är en del av Borgå museum invid gamla rådhustorget i Borgå. I köpmansgården från 1700-talet dukas den Holmska familjens dignande och ståtliga julbord upp.

Under den långa julhelgen smörjer familjen och gästerna kråset med bland annat skinka, rotsakslådor, aladåb, rosoll och soppor. En nyhet bland årets festrätter är spenatstuvningen.

Till efterrätt åt familjen Holm olika geléer och puddingar samt granna, rödkindade äpplen från höstens skörd, en lyx som endast få kunde unna sig.

Årets dukning är tidsenlig. Alla kärl, glas och bestick är av 1700-talsmodell. De gröndekorerade kärlen är av svenska Rörstrands tillverkning. Soppskålen i mitten av bordet är tillverkad av Melbourne Pottery och fruktkorgen av Davenport.

Kaffekopparna och sockerskålen ovanpå byrån är kinesiskt 1700-talsporslin, liksom skålen med torkade frukter.

Specialutställningen finns till påseende till och med 10.1.2016.

Borgå museums festdukningstradition fortsätter också i Gamla Rådhuset. I år har Anja Kortejärvi från Galleri Rahling planerat en fransk jul i en finsk herrgård. Dukningen visas 12.12.2015 till 10.1.2016.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland