Hoppa till huvudinnehåll

Cirkus Romanes i Paris utsatt för angrepp från extremhögern

Lindansare på Sirkus Finlandia
Cirkus ofredad i Paris Lindansare på Sirkus Finlandia Bild: YLE/Malin Lindholm lindansare

Den aktuella flyktingkrisen i Europa sätter sina spår på kulturen. På kända Cirkus Romanes i Paris har man råkat illa ut.

- Jag är skraj för nya trakasserier, säger Delia Romanes som leder den romska cirkusen Romanes med bas i Paris.

Hon berättar att efter ett möte framför den ungerska ambassaden i september med högerextremistiska sympatisörer, kom de till cirkusen för att bråka. De slog en järnring kring cirkusen och stoppade uppträdandet den gången.

- De var över tusen personer. Varje gång fascisterna håller ett möte blir jag rädd, säger Delia som är rom från Rumänien.

Denna höstdag var det nytt möte framför ungerska ambassaden. Men ingen kom dock för att störa cirkusföreställningen, för Delia och hennes make Alexandre Romanes uppmanade allmänheten att komma till cirkusen och försvara den. Cirka 250 civila slöt upp.
Dessutom hjälpte ett trettiotal kravallpoliser till med att övervaka ordningen kring cirkusen.

Internationellt känd cirkus

Cirkus Romanes startade för 22 år sedan. De har haft sitt cirkustält på olika platser i Paris sedan dess. Vid ett flertal tillfällen har de även gjort världsomfattande turnéer. Cirkusen har till exempel besökt Finland, Norge och Sverige. Sedan i somras står cirkustältet i ett av Paris trendigaste kvarter.

Delia Romanes berättar att folk har slagit sönder husvagnarnas fönster och brutit sig in för att stjäla scénkostymer.

- Vår säkerhet är hotad, säger hon till mig.

La Lune Tzigane brille plus que le Soleil - "Zigenarnas måne skiner starkare än solen" är namnet på Cirkus Romanes senaste föreställning. I manegen uppträder akrobatörer och jonglörer. Här spelas massor av romsk musik av skickliga musiker.

Stöd av kändisar

Cirkus Romanes har fått stöd av Paris kommun, samt av en rad personligheter som sångerskan och skådespelerskan Jane Birkin, filmregissören Tony Gatliff, Charlie Hebdo medarbetaren Patrick Pelloux med många flera. I ett upprop i tidningen Le Monde uppmanar de allmänheten att ömt vårda den romska kulturen. Här finns så mycket glädje, skriver man i uppropet.

Strax intill cirkustältet ligger den ungerska ambassaden. Här finns flera hundra personer samlade denna dag, främst från extrema högerkanten. De håller tal där man öppet hyllar den ungerske premiärministern Viktor Orban som i höst stoppat flyktingar från Syrien.

- Viktor Orban är modig som vågar säga nej till flyktingarna. Han ser till att Schengen-avtalet respekteras, säger Nicolas Temogner som kommit till Ungerns ambassad. Han jobbar inom byggbranschen.

Inget medlidande för flyktingar

Nicolas Temogner tycker att Frankrike också borde stänga sina gränser så att inga flyktingar kan ta sig in i landet. Här visas inget medlidande med de asylsökande.

När jag frågar vad Nicolas tycker om att sympatisörer från extrema högern bråkat och stoppat en föreställning vid Cirkus Romanes tidigare i höst, så svarar han att detta har han inte hört talas om.

- Det skulle inte förvåna mig om det är media som hittat på uppgifterna.

Nicolas vill alltså inte tro på de många tidningsartiklar som förekommit i pressen om attacken mot cirkusen. Ändå finns det många som vittnat om att cirkusföreställningen stoppades.

Är rädd för framtiden

Tillbaka till Cirkus Romanes där jag träffar Alexandre Romanes som startat cirkusen med sin hustru Delia. Han är också författare och skriver poem som givits ut på ett stort franskt bokförlag.

Alexandre är orolig över framtiden i Frankrike. Nya möten ska hållas framför den ungerska ambassaden igen denna höst.

- Det kan bli bråk på nytt framför vårt cirkustält senare, befarar han.

- Problemet är att det finns många fattiga människor i landet och man söker efter syndabockar, säger Alexandre som menar att romer orättvist getts skulden för den osäkra situationen i Frankrike.

Text: Johan Tollgerdt

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje