Hoppa till huvudinnehåll

Finansiell teknologi utmanar traditionella banker

Kristo Käärmann
Kristo Käärmann är en framgångsrik affärsman som vill ge användarna smidigare och billigare finanstjänster. Kristo Käärmann Bild: Yle/Milla Vahtila kristo käärmann

Internet har skakat om många branscher under senare år. En sektor som däremot har varit långsam på att förändra sig är bank- och finanssektorn. Men inte nu längre.

Under senare tid har flera uppstartsföretag börjat utmana traditionella banker genom att utveckla egna finansiella lösningar som kan vara både billigare och bättre för konsumenten.

De har också fått stort stöd av ivriga investerare. Nischen kallas finansiell teknologi och växer kraftigt just nu.

Ett framgångsrikt exempel är företaget Transferwise i Storbritannien. Kristo Käärmann är en av grundarna och han verkar i dag som företagets vd. Han kom på affärsidén för sju år sedan när han bytte pengar med en vän.

Vännen behövde brittiska pund, vilket Käärmann hade, och som ersättning fick han euron som vännen hade. I och med att de bytte sinsemellan behövde de inte betala bankens växlingsavgift på fem procent.

transferwise
transferwise Bild: Skärmdump / transferwise.com transferwise
Under de senaste åren har Käärmann byggt upp en snabb, global växlingstjänst på nätet som på motsvarande sätt matchar pengar. Tjänsten har varit en stor framgång, bland annat eftersom dess växlingsavgift bara är 0,5 procent.

Nyligen omsatte Transferwise hela 700 miljoner euro i månaden.

Splittrade tjänster

Käärman tror att den vanliga användarens banktjänster inom några år kommer att vara splittrade mellan olika aktörer.

- Du kommer alltså att växla pengar via en app, ta lån via en annan och hantera ditt brukskonto med en tredje.

Han tror att många banker kommer att välja att samarbeta med teknologiföretag för att kunna erbjuda så bra finansiella tekniklösningar som möjligt.

- Bankvarumärken såsom Nordea kan i framtiden till stor del vara en fasad för många olika finansiella tjänster som erbjuds av andra än banken själv, förutspår han.

Vi har inget behov av att kommentera.― Nordea
Vad Nordea anser om det här vet vi inte.

- Vi har inget behov av att kommentera, svarade banken på Yle Nyheters intervjuförfrågan, i vilken vi också bad Nordea uttala sig om finansiell teknologi mer allmänt, traditionella bankers relativt höga växlingsavgifter och hur man ser på det brytningsskede som bankerna verkar befinna sig i nu.

Hjälp med att investera

Käärmann konstaterar att det sker en hel del intressant inom finansiell teknologi.

- Särskilt i USA och Storbritannien har det börjat dyka upp appar som både kan hjälpa dig att spara pengar och att investera dem utgående från olika kriterier som du själv väljer. Då behöver du inte betala provision till en fond.

Ett annat modeord är blockchain, som kan beskrivas som ett säkert system för internationella överföringar av allt från pengar till värdepapper och andra ekonomiska kontrakt.

Säkerheten garanteras av alla användare samtidigt, så inga centrala clearingsystem eller mellanhänder behövs. Till exempel den virtuella valutan bitcoin använder sig av blockchain.

- Blockchain är en intressant sak som ingen riktigt vet hur den kommer att användas men alla tror att den har en massa användningsområden i framtiden, kommenterar Käärmann.

Lägre provision på kredituppköp

Själv tror han också att det finns en hel del affärsmöjligheter när det gäller att ge företagare möjligheter att ta emot elektroniska betalningar billigare än i dag.

En webbutik som accepterar kreditkort tvingas nämligen i medeltal betala omkring tre till fyra procent till kreditkortsföretaget. Mindre företag betalar ofta en större andel än storföretag.

- Det är inte rättvist att till exempel ta fyra procent av småföretagens potentiella omsättning bara för att elektroniskt flytta några byte, alltså ettor och nollor, påpekar Käärmann.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes