Hoppa till huvudinnehåll

Gatufotografi handlar om att fånga ögonblicket då allt stämmer

Fotografen Kristoffer Albrecht
Fotografen Kristoffer Albrecht Fotografen Kristoffer Albrecht Bild: Anders Lönnfeldt/Outhouse media kristoffer albrecht

Han har fotograferat samma landskap kring hemmet i Ingå i tiotals år, men också dokumenterat gatuliv och natur jorden runt i sina karakteristiska svartvita bilder. Kristoffer Albrecht vill gå i gamla mästares fotspår och komma fram till en egen sanning.

På frågan hur han ständigt lyckas hitta nya detaljer att fotografera också i de välkända hemknutarna han fotograferat i decennier svarar konstfotograf Kristoffer Albrecht att han egentligen inte är intresserad av att “hitta något nytt”.

– Min strävan är att fördjupa det jag gör. Mitt arbetssätt är långt från den västerländska modernistiska traditionen där det gäller att skapa nytt. Jag är närmare en österländsk tradition där man fördjupar något som till exempel en gammal mästare har gjort för att komma närmare en sanning.

God tur kräver planering

En av Albrecths specialiteter är gatufotografi, något som han ägnat sig åt på många håll i världen.

– På en fotoresa kan jag fotografera dagarna långa en vecka i streck. Efter det är man ganska slut, konstaterar han.

Gatufotografier som ser spontana är ofta resultatet av noggrant planerande. Det kan handla om att välja ut en plats där man tror att det kan hända intressanta saker på förhand, kanske ett livligt gatuhörn. Sedan gäller det att vänta på det rätta ögonblicket.

– Gatufotografi handlar om att fånga ögonblicket då allt börjar stämma. Vissa bilder har handlat mera om tur än skicklighet, och ibland har jag insett vad jag har först då jag framkallat negativet. Men men har inte god tur om man inte har varit redo, säger Albrecht.

Foto är lyrik

Fotografier har enligt Albrecht ett släktskap med lyrik.

– Ett fotografi har förmågan att förmedla små skiftningar i stämningar.

För Kristoffer Albrecht är fotografier viktiga också som fysiska produkter. Speciellt intresserad är han av fotoböcker och bildverk.

– Fotografier gör sig minst lika väl på sidorna av en bok som på väggen. Böcker kan man alltid återkomma till, medan en utställning hänger kanske tre veckor och så är den förbi.

Albrecht gillar hantverket med att tillverka böcker och fotoverk – att välja papper och font, och fundera på hur bilderna kan presenteras också i tredimensionell form. Ett exempel är en liten bok med motorcykelbilder som man kan veckla ut som ett dragspel. En annan bok har olikformade hål på nästan varje uppslag som ger olika beskärningar av bilderna beroende på från vilket håll man tittar.

– En bild på ett uppslag börjar diskutera med bilderna bredvid. Det är ett annat språk och narrativ än då man skriver en berättelse, man måste använda bildernas språk.

Mer av Kristoffer Albrechts arbete i tv-serien Klick 27.11 på Yle Fem kl 20.30 och Arenan.

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje