Hoppa till huvudinnehåll

Misstänkt sabotage stoppar Burana Caps

Värkmedicinen Burana Caps.
Värkmedicinen Burana Caps. Bild: Orion burana-caps

Det franska läkemedelsbolaget Catalent har dragit bort värkmedicinen Burana Caps från marknaden. Också här hemma uppmanas konsumenter returnera både öppnade och oanvända förpackningar av Burana Caps till närmaste apotek.

Produktionen av läkemedlet har stoppats i en fabrik i Frankrike efter att konstiga kapslar hittats.

– Burana Caps har dragits bort från marknaden, eftersom det finns misstankar om att de kan ha blandats ihop med andra läkemedel under tillverkningen, säger Sami Paaskoski som är överprovisor vid Säkerhets- och utvecklingscentret för Läkemedelsområdet Fimea.

En stor mängd olika läkemedel produceras i den franska fabriken, exakt vad som skulle ha blandats ihop med Buranakapslarna är oklart.

– Catalent misstänker att det kan vara fråga om sabotage, att någon med flit har blandat ihop preparaten, säger Paaskoski.

Enligt företaget är det mycket osannolikt att det skulle vara fråga om ett fel i tillverkningsprocessen, eller slarv.

Osannolikt att fel medicin finns i Finland

De kapslar som har dragits bort från marknaden här i Finland har tillverkats i Frankrike, men förpackats i en fabrik i Salo.

– Det är mycket osannolikt att felaktiga kapslar skulle påträffas i Finland, men Orion har stoppat försäljningen för säkerhets skull, säger Paaskoski.

Alla andra Burana-preparat säljs i apoteken precis som vanligt.

Strikt övervakning

Övervakningen av läkemedelsproduktionen och förpackningen är mycket strikt.

– Varje steg av produktionen övervakas, dessutom görs stickprov, säger Paaskoski.

Då läkemedlen förpackas granskar och identifierar en kamera varje enskild tablett eller kapsel. Kameran identifierar bland annat kapselns form, färg och storlek innan den hamnar i en förpackning.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes