Hoppa till huvudinnehåll

Ryssland överväger sanktioner

Gazprom gasrör
Gazprom gasrör Bild: AFP / Lehtikuva .ryssland

Turkiets nedskjutning av det ryska stridsplanet hotar försämra det ekonomiska samarbetet mellan länderna.

– Handeln och turismen blir nog lidande efter incidenten, konstaterade Rysslands finansminister Anton Siluanov i dag.

President Vladimir Putin har sagt att incidenten får ”allvarliga följder” i ländernas relationer. Vissa ryska politiker krävde i dag att landet inför importstopp för livsmedel från Turkiet, enligt samma modell som gäller för EU.

Turkiet främsta exportvara till Ryssland är frukt och grönsaker. I fjol uppgick Turkiets totala export till 7 miljarder USD.

– Vi kan förstås stoppa importen, och vår politiska ledning använder gärna ekonomiska vapen, men det är vår egen befolkning som blir lidande när priserna igen stiger, säger ekonomen Sergej Aleksasjenko i nättidningen Gazeta.

Även de turkiska byggbolagen på den ryska marknaden har svåra tider framför sig. Turkarna har deltagit i många stora byggprojekt i Ryssland det senaste decenniet.

Ingen semester

Turismen har redan drabbats av nedskjutningen. Alla större resebyråer har från och med i dag upphört med sin försäljning till Turkiet. Det här efter en rekommendation från ryska utrikesministeriet.

Turkiet är ett populärt resmål för ryska turister. Ifjol låg antalet ryska turister på 4,5 miljoner. Bara Egypten lockar fler.

– Nu väntar vi på konkreta signaler från presidentkansliet, säger anonyma regeringstjänstemän till nyhetsbyrån RBK.

Gas förenar

Turkiet är Rysslands sjätte största handelspartner. I fjol var handeln värd ca 30 miljarder USD.

Ryssland exporterar mest olja och gas. Turkiet är den näst största konsumenten av rysk gas efter Tyskland. 60 procent av Turkiets gas härstammar från Ryssland. Gasen kommer via Ukraina, men även via ett rör i Svarta havet.

– Jag tror inte att Gazprom och statens budget har råd med att börja minska leveranserna, sade direktören för East European Gas Analysis Vitalij Krjukov till tidningen Vedomosti. Men det andra gasröret är en öppen fråga
Gazprom har haft långtgående planer på att dra ett nytt gasrör i Svarta havet. Ett projekt som finansieras tillsammans med den turkiska staten.

Statliga Rosatom bygger även Turkiets första kärnkraftverk. Kontraktet är värt 20 miljarder USD. Den första reaktorn ska tas i bruk 2022.

Nya vapen

Ryska försvarsministeriet meddelade i dag att man stoppar allt militärt samarbete med Turkiet. Turkiet har inte varit någon stor konsument av ryska vapen, utan enbart gjort sporadiska köp de senaste åren.

– Nedskjutningen liknar en planerad provokation, sa Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov i dag.

– Vi kan inte utesluta att nya liknande incidenter upprepar sig, sa president Putin.

Ryssland har därför beslutat förstärka landets flygbas i Syrien. I första hand placerar man nu ut det moderna luftvärnsrobotsystemet S-400 som har en räckvidd på 250 km.

Ryssland ämnar även intensifiera sina bombräder i Syrien.