Hoppa till huvudinnehåll

Steinerdagis letar febrilt efter nya lokaler

Steinerdocka
Arkivbild. Steinerdocka Bild: YLE/Mira Myllyniemi steinerpedagogik

Det gäller att vända på varje sten och leta med varje ljus och lykta om man ska hitta ett ställe där man kan inhysa ett dagis i Borgå. Det är ingen lätt sits för Steinerdaghemmet Regnbågen.

Steinerdagiset Regnbågen och dess finskspråkiga systerdagis Päivänsäde står inför flytt, men det är ännu mycket oklart vart. Dagisarna finns nu på Runebergsgatan 17, men det hyreskontraktet tar slut sommaren 2016.

- Vi vänder på alla stenar, vi söker febrilt. Vi har sett på ett egnahemshus, men vi skulle ha varit tvungna att köpa det. Att ta lån och sätta pengar på sådant är inte riktigt fiffigt, sådana pengar har vi inte, berättar barnträdgårdslärare Bitte Sivén.

Enligt Sivén är det ändå inte helt uteslutet att dagisarna köper något eget, men då ska lokalerna passa perfekt.

Dagisarna behöver tillräckligt mycket utrymme

Kriterierna för de nya lokalerna är att rummen är ganska stora så man har en bra översikt. Helst ska både den finska och den svenska gruppen rymmas på samma ställe och de ska ha ett gemensamt kök.

- Vi hoppas på att hitta något på ungefär 300 kvadratmeter. Då kan vi ta in några barn till, säger Sivén.

På den svenska sidan finns ett önskemål om att kunna ta in barn under tre år.

- Det känns lite tokigt att under treåringar först måste gå i stadens daghem och först efter det komma till oss.

Ett knepigt pussel

Att hitta en plats där man kan inhysa ett daghem är inte världens enklaste uppgift. Sivén berättar att daghemmets styrelse har varit aktiv, och även föräldrarna är på alerten ifall något skulle råka dyka upp.

Ett alternativ är daghemmet i Tolkis, men det har en liten nackdel.

- Vi vill helst ha något inne i centrum, men om det inte går så måste vi ju titta också utanför centrum.

Bitte Sivén vid sin bil
Bitte Sivén. Bitte Sivén vid sin bil Bild: yle sivén

Också Frälsningsarméns barnhem Ekebo på Alexandersgatan har varit ett alternativ, men Steinerdaghemmen skulle få vara där i endast fem år. Det är för kort tid med tanke på vilka investeringar där måste göras.

- Vi skulle bli tvungna att satsa mycket pengar på att få ett fungerande kök, men vi kan inte sätta alla pengar vi har på ett kök och så blir pengarna där efter fem år.

Hoppet är det sista som överger

Trots att utbudet på daghemslokaler är dåligt finns det ännu gott om hopp, men det börjar bli bråttom.

- Vi vill gärna få klarhet i det här så snart som möjligt. På våren, ungefär i februari-mars, ska man börja söka dagvårdsplatser. Om det skulle gå så tokigt att vi inte hittar ett nytt ställe och vi måste sluta så måste våra barn hinna få andra dagvårdsplatser.

Sivén slänger också fram alternativet att den finska gruppen och den svenska gruppen skiljs åt och inhyses på olika ställen om det är så att det inte finns lokaler som är tillräckligt stora för båda grupperna.

Men Sivén räknar med att allt ska sluta bra.

- Regnbågen började 1989. Vi har flyttat flera gånger sedan dess och vi har alltid hittat nya lokaler. Men vi måste vara väldigt aktiva.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland