Hoppa till huvudinnehåll

Helsingfors stad: Hanaholmen bäst för stormoské

Sörnäs hamn i Helsingfors
Tomten norr om kraftverket på Hanaholmen lämpar sig bäst för moskén anser fastighetskontoret. Sörnäs hamn i Helsingfors Bild: Yle/Riku Karminen sörnäs hamn

Enligt fastighetskontoret i Helsingfors är Hanaholmen i Sörnäs den bästa platsen för en stormoské. Andra alternativ är norra Nätholmen och Böle.

Fastighetsnämnden i Helsingfors behandlade på torsdagen en motion där Zahra Abdulla (Gröna) och Sirkku Ingervo (Gröna) kräver att stadens planer på en stormoské påskyndas. Fastighetsnämndens ordförande Juha Hakola (Saml) säger att motionen inte förorsakade någon debatt och att staden nu fortsätter utreda var moskén ska byggas.

I stadens svar på motionen framgår ändå att Hanaholmen anses vara den bästa platsen för en moské. Tomten som pekas ut ligger norr om kolkraftverket på Hanaholmen. Stadens energibolag Helen anser i sitt utlåtande att närheten till kraftverket gör att det ännu krävs tilläggsutredningar om tomten lämpar sig för en moské.

Stadsstyrelsen beslöt på måndagen att kolkraftverket ska läggas ner senast 2024.

Mer än bara moské

Fastighetskontoret nämner också norra Nätholmen och Böle som tänkbara platser för en stormoské.

Mosképrojektet kommer att gå vidare under våren då bland annat de ekonomiska förutsättningarna och villkoren för tomten ska förhandlas fram.

Projektet fick sin början då flera muslimska organisationer i januari närmade sig Helsingfors stad med förslaget om en moské. Den ska vara 20 000 kvadratmeter stor och vara mer än bara en moské. Där ska också finnas idrotts- och ungdomslokaler.

Muslimerna ser helst att moskén finns i närheten av metrobanan i östra Helsingfors.

Anas Hajjar, imam och ordförande för Finlands muslimska råd, uppgav i en intervju för Yle tidigare under hösten att det behövs fem moskéer i huvudstadsregionen.

Läs också