Hoppa till huvudinnehåll

Kerstin Kronvall: Samarbetet mellan Ryssland och väst är svårt

Ett ryskt stridsflygplan störtar nära den syriska gränsen.
Ett ryskt stridsflygplan sköts ner vid den syriska gränsen av Turkiet i tisdags. Ett ryskt stridsflygplan störtar nära den syriska gränsen. Bild: HABERTURK TV CHANNEL ryskt stridsflygplan

Ryssland och väst har en gemensam fiende i IS. Men att hitta en gemensam strategi mot fienden kommer att vara svårt efter att ett ryskt stridsplan sköts ner av Natolandet Turkiet.

Frankrikes president François Hollande besöker Moskva idag för att söka stöd hos president Vladimir Putin i kampen mot terrororganisationen Islamiska staten.

– Förväntningarna på att man ska lyckas skapa en gemensam front mot IS är höga, säger Kerstin Kronvall, Yles korrespondent i Moskva.

Att hitta en gemensam lösning kommer ändå inte att vara lätt. Frankrike och Ryssland har helt olika åsikt om vad som ska hända med Syriens president Bashar al-Assad och hur hans roll ska se ut eftersom Ryssland stöder al-Assad och krigar på hans sida, medan Frankrike är emot honom.

Hollande har redan tidigare träffat Tysklands förbundskansler Angela Merkel, Storbritanniens premiärminister David Cameron och USA:s president Barack Obama.

– Hollande kommer troligtvis hit med ett förslag till president Putin om hur man ska gå vidare, säger Kronvall.

Förändrat förhållande på grund av nedskjutning

Efter att ett ryskt passagerarplan sköts ner på Sinai-halvön av IS för en dryg månad sedan såg det ut som om ett samarbete mellan Ryssland och Väst i Syrien mot den gemensamma fienden kunde ha varit möjlig.

Det här samarbetet kan ändå ha raserats då Turkiet i tisdags sköt ner ett ryskt stridsplan vid den syriska gränsen.

– Tanken på ett samarbete hann knappt födas innan nedskjutningen skedde och ledde till en förändring i förhållandet, säger Kronvall.

Hon berättar att en hög tjänsteman på det ryska utrikesministeriet igår sa att ett förhållande mellan Ryssland och Nato överhuvudtaget inte längre existerar.

– Nato är en annan sak än ett samarbete i Syrien, men förhållandet mellan Ryssland och Väst är hur som helst inte gott just nu, säger Kronvall.

Kerstin Kronvall.
Yles Moskva-korrespondent Kerstin Kronvall. Kerstin Kronvall. Bild: Henrik Leppälä kerstin kronvall

Inget krig mellan Ryssland och Turkiet

Enligt ryska källor kommer alla områden där det finns samarbete mellan Ryssland och Turkiet kommer att överskuggas av konflikten.

– Utrikesminister Sergei Lavrov sade igår att Ryssland inte kommer att börja ett krig med Turkiet. Men ett handelskrig och ett ordkrig pågår, säger Kronvall.

I onsdags kastade ryssarna ägg och tomater mot den turkiska ambassaden i Moskva. Samtidigt har de ryska charterresorna till Turkiet stoppats.

Ryssland porträtteras som en hjältestat

Frågan är nu om ryssarna tröttnar på sitt lands engagemang i Syrienkriget. Hittills har sådana tecken inte synats, enligt Kronvall.

– Redan för några veckor sedan ställdes alla charterresor från Ryssland till Egypten in och nu har alltså resorna till Turkiet också ställts in. Det här påverkar i väldigt hög grad den lilla grupp av ryssar som har möjlighet att resa utomlands, säger Kronvall.

Sammanlagt har ungefär sju och en halv miljon resor gjorts från Ryssland till Egypten och Turkiet.

– Den berättelse som nu berättas här i Ryssland om situationen är att Ryssland är en hjältestat som i Syrien för en ädel kamp mot terrorister. Nu är Ryssland offer för en ondskefull handling från Turkiets sida och samtidigt också Natos sida eftersom Turkiet är ett Natoland, säger Kerstin Kronvall.