Hoppa till huvudinnehåll

Patientdatasystem försenas - kostar miljoner för skattebetalarna

Läkare framför dator.
Förseningen av Apotti leder till att de nuvarande patientdatasystemen kommer vara i bruk längre än planerat. Det här vinner CGI på, det vill säga samma företag som är orsak till förseningen. Läkare framför dator. patientregister

Patientadatasystemet Apotti kommer inte att tas i bruk som planerat 2017. Istället skjuts starten fram till 2018, vilket innebär extra kostnader på flera miljoner euro. Orsaken är ett besvär till marknadsdomstolen.

Patientdatasystemet Apotti kommer inte att tas i bruk som planerat hösten 2017 på Pejas sjukhus i Vanda. Istället skjuts starten fram med omkring ett halvt år. Det här uppger direktören för Apottiprojektet Hannu Välimäki för Yle Huvudstadsregionen.

- I den ursprungliga planen skulle vi ha tagit i bruk datasystemet för testbruk våren 2017 och ett halvt år senare skulle det ha tagits i bruk på riktigt, men starten måste nu skjutas upp med omkring sex månader, säger Välimäki.

Marknadsdomstolen bedömer att besväret behandlas inom sex månader och under tiden står mycket av arbetet med Apotti stilla. Upphandlingsenheten för Apotti krävde att processen fortgår som vanligt trots besväret, men det sade marknadsdomstolen nej till tidigare i veckan. Det är CGI, som förlorade upphandlingen som besvärade sig till domstolen i början av november.

Amerikanska Epic System föreslogs i augusti få leverera patientdatasystemet och planen var att avtalet med företaget skrivs under i december. CGI anser i sitt besvär att Epics licensavgifter inte har tagits i beaktande när anbuden har jämförts och att Epic är det dyrare alternativet, vilket strider mot anbudskraven.

Förseningen kostar miljoner

Patientdatasystemet ska tas i bruk i Helsingfors, Grankulla, Vanda och Kyrkslätt, samt inom Helsingfors- och Nylands sjukvårdsdistrikt. Apotti beräknas kosta mellan 335 och 430 miljoner euro. Datasystemet ska ersätta omkring 50 olika datasystem som nu används inom social- och hälsovården i huvudstadsregionen.

Vi har också haft en grupp som har jobbat med det här i flera år och deras arbete måste nu stå stilla i ett halvt år.― Hannu Välimäki

Förseningen leder också till extra kostnader.

- Jag ser det mest som att den ekonomiska nyttan som det här patientdatasystemet för med sig nu inte realiseras så fort som vi hade tänkt. Vi har också haft en grupp som har jobbat med det här i flera år och deras arbete måste nu stå stilla i ett halvt år. Det är inte heller vettigt att byta ut dem, säger Välimäki, som bedömer att förseningen kostar några miljoner euro extra.

CGI vinner på förseningen

CGI, vars besvär är orsaken till förseningen, antas också få ekonomisk nytta av den. Företaget levererar nu flera av de patientdatasystem som används i de kommuner där Apotti ska tas i bruk.

- Marknaden är nu uppdelad mellan CGI och Tieto. Ju mer Apotti försenas desto längre är de gamla patientdatasystemen i bruk, konstaterar Välimäki.

Bland annat använder Vanda nu CGI:s patientdatasystem inom hälsovården.

Välimäki tror ändå att processen med Epic Systems kan gå vidare som planerat efter att marknadsdomstolen behandlat CGI:s besvär.