Hoppa till huvudinnehåll

Pentti Kinosmaa fick Aktiastiftelsens konststipendium

Pentti Kinosmaa stolt med sitt stipendie
Pentti Kinosmaa fick stipendium av Aktiastiftelsen. Pentti Kinosmaa stolt med sitt stipendie Bild: Yle/Jeanette Winberg aktiastiftelsen

Aktiastiftelsen i Borgå delar varje år ut ett ungdomskonststipendium. I år går stipendiet till Pentti Kinosmaa som ett erkännande för hans verksamhet inom scenkonsten.

Det var för två år sedan som Aktiastiftelsen i Borgå beslutade grunda ett årligt ungdomskonststipendium för en summa på 2 000 euro.

I år går stipendiet till Pentti Kinosmaa, född 1986. Kinosmaa är bland annat chef för Teatteri Soittorasia i Borgå och styrelsemedlem för konstens natt Moon River.

Kriteriet för att få stipendiet är att man är en yrkeskonstnär, har konst som hobby eller studerar konst inom exempelvis film, dans, musik, skulptur, teater eller fotografi.

Stipendiaten måste också någon gång under sitt liv vara kopplad till verksamhetsområdet för Aktiastiftelsen i Borgå, det vill säga Borgå, Lovisa, Askola och Borgnäs.

Kinosmaa föreslogs av en stipendiekommitté som bestod av Maarit Gabrielsson, Egil Green, Veikko Vaniala, Aktiastiftelsens ordförande Ullrike Hjelt-Hansson, styrelsemedlem Airi Kallio och stiftelsens ombudsman Marianne Wikholm.

Läs också