Hoppa till huvudinnehåll

Professor: Häktningen av Aarnio jämförbar med tortyr

Jari Aarnio i rätten den 19 maj 2015.
Jari Aarnio satt häktad i över två år. Jari Aarnio i rätten den 19 maj 2015. Bild: Lehtikuva / Vesa Moilanen jari aarnio

Den rekordlånga häktningen av Jari Aarnio får hård kritik av den juridiska expertisen. Att sitta isolerad i över två års tid är jämförbart med tortyr, säger professor Dan Frände.

Den förre chefen för narkotikaroteln i Helsingfors, Jari Aarnio, släpptes ur rannsakningshäktet på onsdagen efter att ha suttit häktad i över två år.

Professor i straff- och processrätt Dan Frände är mycket kritisk till att Aarnio-fallet har dragit ut så här länge på tiden.

- Under ett normalt fängelsestraff, om du inte är en farlig fånge, får du umgås med andra fångar och får terapi vid behov. Man kan leva ett, som man säger, normalt fångliv. Att sitta isolerad i två år är på gränsen till tortyr.

Resursbrist och ineffektiva arbetssätt

Att behandlingen av fallet tagit så lång tid handlar enligt Frände både om resursbrist och ineffektiva arbetssätt.

I de flesta länder är det åklagaren som leder förundersökningen då det gäller mera komplicerade fall, men i Finland är det polisen som sköter förundersökningen och åklagaren får ta del av den först i ett senare skede.

Det här leder till att vårt system är fruktansvärt långsamt, anser Frände.

Han tror ändå inte att det att Aarnio suttit häktad så här länge kommer att leda till någon rationalisering av rättssystemet.

- Man kommer troligen att konstatera att det här var ett olycksfall i arbetet men att det händer så sällan. Jag tror inte att det kommer ske någon förändring.

Frände konstaterar också att straffen för förstagångsförbrytare i Finland är klart lindrigare än i övriga nordiska länder. Förklaringen är enligt honom att det är dyrt att hålla människor inlåsta.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes