Hoppa till huvudinnehåll

Sonja från Grankulla är Finlands lucia 2015

Det blir 19-åriga Sonja Lehto från Grankulla som skrider ner för Helsingfors domkyrkas trappor den 13 december.

Sonja blev student från Gymnasiet Lärkan i våras och har som bäst ett mellanår. Hon spelar flera instrument, främst violin, och älskar att sjunga.

Chock och glädjetårar

Det är en ganska omtumlad 19-åring som svarar när vi ringer upp.

- Jag har haft en sömnlös natt och en lite stressig morgon för jag visste ju att vi i dag skulle få veta. Jag satt och försökte titta på en tv-serie för att distrahera mig när Cami från Folkhälsan ringde och berättade. Det blev nog en chock och lite tårar, men nu börjar jag småningom fatta vad som har hänt…

Varför det blev just Sonja som vann vet hon inte.

- Jag har gjort en del kampanjarbete, men inte så mycket mera än de andra kandidaterna. Jag tyckte vi alla var jättebra och hade gjort ett fint jobb som lucia. Jag har faktiskt ingen aning om varför det blev just jag!

Gillar att ha fullt upp

Den som blir utsedd till Finlands lucia är tvungen att mera eller mindre tömma kalendern för december och januari. Sonja, som tagit ett mellanår efter sin studentexamen från Gymnasiet Lärkan i våras, tror inte att det ska bli något problem.

- Som sagt hade jag ju inte alls räknat med att vinna, men för säkerhets skull hade jag ändå förberett min arbetsgivare på detta. Jag tycker om att ha mycket program och jobba hårt så jag tror nog det ska gå bra.

Även om lucia nu är utsedd kommer luciainsamlingen att fortsätta ända till slutet av januari. För Sonja var insamlingen en av anledningarna till att hon ville ställa upp i luciavalet.

- Pengarna går till utsatta barnfamiljer och det är ett otroligt viktigt ändamål. Nu kan jag på riktig vara med och samla in pengar för det här, det känns väldigt bra!

Härliga tärnor

Vad ser då Finlands lucia 2015 mest fram emot?

- Naturligtvis ser jag fram emot själva kröningen och att gå ner för Domkyrkans trappor. Men om jag inte hade blivit lucia hade jag varit med i luciakören som tärna. Vi har ett härligt gäng som har övat varje vecka, så jag tror alla våra uppträdanden kommer att bli minnesvärda!

Det är pastorn och författaren Hilkka Olkinuora som kröner årets lucia.

Hör en intervju med Sonja Lehto i Radio Vega kl 14.03 och i Tv-nytt kl 19.30.

Luciakröningen den 13.12 direkt på Arenan och i Radio Vega

Kröningens från Helsingfors domkyrka sänds direkt på Yle Arenan 13.12 med start kl. 16.55.
Radio Vega sänder kröningen direkt med start kl. 17.
I Yle Fem kan man se årets lucia Sonja Lehto skrida ner för Domkyrkans trappa i direktsändning kl. 18.00.

Hela kröningen visas i Yle Fem i repris tisdag 15.12 kl. 11.30-13.00.
Senare under julhelgen, onsdag 23.12.2015 kl. 15.30-15.50 sänds programmet Finlands lucia 2015: De vackraste julsångerna i Yle Fem.

Dessutom kan du följa Finlands lucia på sociala medier #finlandslucia och via svenska.yle.fi

Nedan kan du se hur det gick till när årets lucia intervjuades av Världens minsta björn!

Finlands lucia är ett samarbete mellan Folkhälsan Svenska Yle och Hufvudstadsbladet.

Läs också

Lucia

 • Luciakandidaternas dag 1962

  Handlar det om inre eller yttre skönhet?

  Handlar det om inre eller yttre skönhet kan man fråga sig då tio luciakandidater presenteras för publiken i oktober 1962.

 • Vem var Finlands första lucia?

  Frågan har inte ett självklart svar.

  Debatten om vem som egentligen betraktas som Finlands första riksomfattande lucia väcker debatt på sociala medier. Var det Barbro Reihe 1950, eller Heidi Sandström 1948? Eller ska vi gå tillbaka till 1930-talet?

 • Lucias blodiga historia

  Vad har utstuckna ögon och lussebullar gemensamt? Jo, lucia!

  Den lucia vi firar nuförtiden är en salig blandning av legender och folkliga traditioner. I dagens luciagestalt finns det spår av blod från Sicilien, Jesusbarn från Tyskland, en vitklädd, glöggbärande man, och mycket mera.

 • Lucias Via Dolorosa

  Lucia genomled Via Dolorosa innan hon blev helgon.

  Lidande och smärta är synonymt med Lucias levnadshistoria. Hon fick utstå en rejäl dos av den här varan under sitt korta liv. Men hon lever i högsta grad kvar hos oss.