Hoppa till huvudinnehåll

Startskottet för den digitala studentexamen

Eleverna i Vasa övningsskolas gymnasium testade det elektroniska studentprovet i modersmål.
Många av eleverna vid Vasa övningsskolas gymnasium är positivia till de digitala studentproven. Eleverna i Vasa övningsskolas gymnasium testade det elektroniska studentprovet i modersmål. Bild: Yle/Joni Kyheröinen elektroniska studentskrivningar

De digitala studentproven ligger runt hörnet, hösten 2016 ska nämligen de första proven skrivas i tyska, geografi och filosofi. Våren 2019 ska alla ämnen skrivas digitalt.

Projektet Digabi startade 2013 som ett projekt att digitalisera studentproven med målsättningen att använda kommunikations- och informationsteknik i studentexamen. Tanken är att man t.ex. får nya möjligheter att utforma provfrågorna.

Anna von Zansen arbetar som planerare för Studentnämndens Digabi-projekt och jobbar med bland annat utveckling av de elektroniska språkproven och projektkommunikationen.

- Med min bakgrund som språklärare, anser jag att det är en stor fördel att man kan använda autentiska material i frågorna som t.ex. videosnuttar, istället för bara text på papper, säger von Zansen.

Hackare har försökt komma åt kryphålen

Att skriva ett prov på datorn är enkelt. Det enda man behöver är en bärbar dator med plats för nätverkskabel och strömsladd. Det svåraste till en början är att veta vilken knapp man måste trycka på när man starta om sin dator. Datorn startas nämligen om med ett USB-minne som ger datorn ett helt nytt operativsystem från nämnden.

Skriver man ett prov på datorn är det viktigt att systemet är väldigt säkert, så att inget svar förloras eller att ingen ska kunna hacka sig igenom och fuska under skrivningarna. Därför har man ordnat Hackabi, en tävling för duktiga hackare, för att få fram datasäkerhetshål i systemet. I januari 2015 publicerade nämnden kursprovsystemet Abitti så att skolorna får testa, öva och ge feedback på systemet.

- Visst går det att hacka allt möjligt men vårt system borde nog vara så säkert att en vanlig användare inte kan ta sig igenom det och dessutom övervakas provsituationen, säger von Zansen.

Provsystemet vidareutvecklas tillsammans med skolor, vilket möjliggör att eventuella problem dyker upp i ett tidigt skede.

Blandade åsikter om provets innehåll

Ett frivilligt riksomfattande övningsprov i modersmål anordnades den 2 oktober 2015 för gymnasister runt om i Finland. I Vasa övningsskolas gymnasium deltog 38 studerande från årskurs 2.

Vi har fått tillgång till den enkät som eleverna och lärarna fyllde i efter provet. Under provet kunde största delen av de som skrev använda sina egna datorer, men för vissa uppstod problem och de blev tvungna att använda en dator från skolan.


Andra problem som eleverna noterade var att deras dator hade blivit skyddad av en brandvägg när de skulle starta om den och att datorn endast hade en USB-port. Det skulle ha behövts två, en för omstarten och en för provfrågorna.

Åsikterna om provets innehåll var mycket blandade. Vissa tyckte uppgifterna var välformulerade och lätta att förstå, medan andra tyckte raka motsatsen. Dock var det uppskattat att skriva på datorn, eftersom det gick mycket snabbare och ordmängden räknades automatiskt.
Två pojkar
Emil Vuorenlinna och Arthur Österholm har testat att skriva studentprov på dator. Två pojkar Bild: Yle nyhetsskolan

Vasa övningsskolas gymnasister Emil Vuorenlinna och Arthur Österholm anser att det digitala provet är en bra idé i alla de ämnen där man behöver skriva mycket, även om ändringar gällande skrivrutan borde göras.

- Det gick lättare att skriva på datorn eftersom man kunde redigera texten när man ville, utan att behöva handskriva om allt, säger Österholm.

I stort sätt var kommentarerna om skrivningen på dator positiva. Men det finns alltid plats för förbättring och när man frågade eleverna kom det bland annat fram att man borde kunna skriva med fet och kursiv text, att svarsrutan man skrev i kunde vara större och en del saknade möjligheten att stryka under texten.

Kommer matematik, fysik och kemi att fungera digitalt?

- Det beror på ämnet. Jag tvivlar på att det skulle vara lättare att skriva matematik, fysik och kemi digitalt, säger Vuorenlinna.

Hedda Stolpe, Antonia Stolpe, Cecilia Lassus, Edit Rosenblad & Anna Sundström, Vasa övningsskolas gymnasium
Den här texten är skriven av Yle Nyhetsskolans unga reportrar.

Läs också

Nyhetsskolan

 • Nyhetsquiz: Körkort för minderåriga, brexit och public service

  En frågesport till dig som vill testa din nyhetskunskap

  Här kommer veckans nyhetsquiz med nyheter från både Finland och resten av världen. Hur bra koll har du på nyhetsläget? I det här quizet ställer vi frågor på nyheter som Svenska Yle rapporterat om under veckan.

 • Nyhetsquiz: Opium, banditer och noshörningar

  En frågesport till dig som vill testa din nyhetskunskap

  Här kommer veckans nyhetsquiz med nyheter från både Finland och resten av världen. Hur bra koll har du på nyhetsläget? I det här quizet ställer vi frågor på nyheter som Svenska Yle rapporterat om under veckan.

 • Nyhetsskolan: Färdigbyggd eller självbyggd PC

  Lönar det sig att bygga sin egen PC?

  Vi jämför för- och nackdelar med att köpa en färdigbyggd dator och att köpa komponenterna till en dator och bygga PC:n själv. Vi berättar också hur man bygger en PC för 1000€ och vi visar en färdigbyggd PC för samma pris och ser varför de kostar mer än självbyggda datorer.

 • Fyra lektionstips

  Här hittar du tips på fyra olika lektioner á 45 minuter.

  Här finns förslag på fyra olika lektioner som man kan hålla för en klass som vill lära sig mer om hur man gör nyheter.

 • Varning: Lita inte på de här så kallade nyhetssajterna

  Falska nyheter sprids lätt, vi listar falska "mediehus".

  Osanna nyheter har på senare år blivit en stor business och ett sätt att forma politisk opinion. Ändå är det få som med avsikt går på in på sajter för så kallad alternativ media eller lögnmedia. Men det går bra för sajterna tack vare att Facebook möjliggör spridningen av innehållet – det är få som läser mer än rubriken innan de delar artikeln. Här listar vi några sajter som inte är tillförlitliga nyhetskällor.

 • Undersökning visar att falska nyheter påverkar oss regelbundet

  Desinformation att vänta också i presidentvalet.

  En majoritet av finländarna tror att falska nyheter som sprids på nätet påverkar vår uppfattning om aktuella frågor. 67 procent av de som svarade i Medieförbundets undersökning tror att falska nyheter påverkar finländarna mycket eller ganska mycket.

 • Det här är Yle Nyhetsskolan

  Svenska Yle mediefostrar ungdomar - kom med!

  Yle Nyhetsskolan är ett projekt i mediefostran. Idén är att låta unga göra egna nyheter som publiceras på Nyhetsskolans webbsida. Läs mer om projektet här och hur ni kan vara med!

 • Kom med i Yle Nyhetsskolan

  Nu kan man anmäla sig till våren 2017!

  Vill ni göra egna nyheter och nå ut till en stor publik? Gå då med i Svenska Yles projekt i mediefostran, Yle Nyhetsskolan. Där får man chansen att bli ung nyhetsreporter och lära sig mer om till exempel källkritik, rubriksättning och intervjuteknik.

 • Nyhetsskolan: Dag 1

  Så här kan intro-träffen gå till.

  Glädje och journalistik blandas under den första Yle nyhetsskoldagen av flera under höstens lopp. Eleverna i klass 9E i Grundskolan Norsen får lära sig om allt från vad en nyhet är till vad det betyder att Yle är ett public servicebolag.

 • Yle Nyhetsskolan – hur går det till?

  Här är ett exempel på hur projektet går till i praktiken.

  Upplägget för Yle Nyhetsskolan är flexibelt och anpassas efter varje enskild skolas önskemål. Här presenteras ett exempel på hur projektet kan genomföras, så att man får en uppfattning om de praktiska arrangemangen.

 • Vad är en nyhet?

  Svenska Yles Daniel Olin introducerar er till nyhetsvärlden.

  Svenska Yles Freddi Wahlström berättar vad en nyhet är och ger tips om hur man kommer igång.

 • Skillnaden mellan nyhetstext och kolumn

  Nyheten ska vara objektiv, kolumnen är till för åsikter.

  Nyhetstexten är neutral medan kolumnen är allt annat än det. I en kolumn kan (och till och med bör) skribenten öppet ta ställning, det vill säga argumentera för en åsikt, säger redaktionschef Jonas Jungar.

 • Webbnyhetens hemlighet

  Kort, koncist och grafiskt tilltalande.

  Att skriva nyheter för webben innebär att kämpa om publikens uppmärksamhet. Svenska Yles journalist Johan Gullmets har knepen.

 • Lätt att fejka en nyhet

  Guldåldern för fejkade nyheter är nu.

  På webben är det lätt att publicera innehåll som ser ut som journalistik, men som inte är det. Guldåldern för fejkade nyheter är nu.

 • Hur man ska sprida sin nyhet på sociala medier

  Svenska Yles Gitte Laurell ger sina bästa tips.

  Om du skriver en nyhet vill du säkert att så många som möjligt läser den. Då kan du ta hjälp av de sociala medierna och de tips som Svenska Yles some-expert Gitte Laurell här delar med sig.

 • Vilket format ska nyheten ha?

  Följ de här råden och nyheten kommer att se proffsig ut!

  Eftersom Yle Nyhetsskolans material publiceras på Svenska Yle finns det vissa önskemål på till exempel bildernas storlek och texternas längd. Genom att följa de här garanterar vi att era nyheter passar in på våra webbsidor och dessutom ser professionella ut.

 • Nyheter på 30 sekunder

  Tips på hur du filmar ett videoklipp med din telefon.

  Vi på Svenska Yle förmedlar ofta våra nyheter med hjälp av korta videoklipp. Du som reporter på Yle Nyhetsskolan kan också testa på det här! Det enda du behöver är din smarttelefon.

 • De fem journalistiska frågorna

  Vad? När? Var? Vem? och Varför?

  Svenska Yles nyhestuppläsare Ida Henriksson berättar om de fem journalistiska frågorna: Vad? När? Var? Vem? och Varför?

 • Nyhetsbildens ABC

  Med några enkla knep blir din nyhetsbild riktigt bra!

  Skärpa, ljus och kameravinklar - läs mer om hur du tar en bra nyhetsbild.

 • En bra webbrubrik är inte mystisk eller för finurlig

  "Handlar det om potatis ska ordet potatis finnas med."

  En rubrik på webben måste stå för sig själv eftersom man ofta ser den utanför sitt sammanhang, t.ex. på Facebook eller Twitter. Vi sysslar inte heller med klickjournalistik, säger Johanna-Törn Mangs på Svenska Yle. Rubriken får inte lura läsaren.

 • Intervjun tar fram historierna

  Utrikesredaktör Jessica Stolzmann ger goda råd.

  I det här klippet delar utrikesredaktör Jessica Stolzmann med sig av sina bästa tips på hur man gör en bra intervju.

 • "Kontrollera dina källor noggrant"

  Det här är A och O i nyhetsarbetet.

  - Vi hör om nyheter från många olika håll. Sen gäller det att sålla fram det viktigaste och dubbelkolla att det man har hört är sant, säger nyhetschefen Sebastian Dahlström.

 • Journalistens spelregler

  Här diskuteras objektivitet och trovärdighet.

  Att göra nyheter är roligt och intressant, men det finns vissa spelregler och etiska principer som man måste beakta.

 • Sommarjobbare - känn dina rättigheter och skyldigheter

  Bra saker för en sommarjobbare att veta!

  Hur gammal måste man vara för att få sommarjobba? Gäller samma regler för sommarjobbare som för andra anställda? Och vad kan man riktigt sommarjobba med? Det är viktigt att unga arbetstagare vet vad sommarjobb går ut på.

 • Nyhetskollen – skräddarsy ditt nyhetsflöde

  Som Uutisvahti men med innehåll från Yle Nyheter och Sport.

  Nyhetskollen är en app som ger dig de senaste nyheterna om ämnen som intresserar dig. Jag tycker det är bättre att få utvalda nyheter direkt i mobilen än att förlita sig på det andra delar, till exempel på Facebook, säger Sara Torvalds som länge har utnyttjat den finskspråkiga motsvarigheten Uutisvahti.

Nyligen publicerat - Nyhetsskolan