Hoppa till huvudinnehåll

Stödstrejker kan påverka transporter i skärgården

Landsvägsfärja trafikerar mellan Pargas och Nagu en vacker höstmorgon
Landsvägsfärjor och förbindelsebåtar tar inte ombord DHL:s transporter från och med måndag 30.11. Landsvägsfärja trafikerar mellan Pargas och Nagu en vacker höstmorgon Bild: Yle/Lotta Sundström landsvägsfärja pargas-nagu

På tisdagen meddelade fackförbundet för de offentligt anställda, JHL och Sjöfartsunionen om stödåtgärder för de strejkande postanställda.

Från och med måndag morgon hanterar de fackligt anslutna medlemmarna vid rederiet Finferries och bemanningsföretaget Eurowork inga transporter från Posten eller logistikföretaget DHL.

Förbudet gäller främst DHL:s transporter och de är ganska få, säger huvudförtroendeman Jan Eriksson vid Sjömansunionen. På de stora frigående färjorna och förbindelsebåtarna är det Sjömansunionens personal och vi tar emot Postens transporter men på vajerfärjorna har man personal från JHL och de tar inte emot Postens eller DHL:s transporter.

Det här kan påverka vissa transporter i den åboländska skärgården i Pargas och Kimitoön där färjor och förbindelsebåtar inte tar ombord DHL:s transporter. På vajerfärjor gäller förbudet både Postens och DHL:s transporter.

- Jag vet inte mycket mer än det som står på fackförbundens webbsidor men det blir nog sannolikt problem med utdelningen av tidningar och paket till vissa delar i skärgården, säger Finnferries verkställande direktör Mats Rosin. Mediciner och dylika livsviktiga varor transporteras men allt annat blir kvar på land.

Stödstrejken inleds på måndag den 30.11 och är i kraft tillsvidare.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland