Hoppa till huvudinnehåll

Falska rykten om flyktingar och ungdomar i Malax

Ungdomslokalen "Sockenstugan" i Malax
Arkivbild. Ungdomslokalen "Sockenstugan" i Malax Ungdomslokalen "Sockenstugan" i Malax Bild: Malax församling sockenstugan

Mats Nylén, ungdomsledare i Malax, ryter till mot elaka rykten och lögner. Det påstås att flyktingar i 30-årsåldern umgås med byns tonåringar.

Rykten sprids i Malax om vuxna män som besöker kyrkans ungdomslokal, "Sockenstugan" och ungdomarna vågar sig inte dit.

- Det här är bara lögner och elaka rykten, flyger en mygga förbi i Malax är det en havsörn följande dag, säger Nylén.

Trött på ryktesspridningen om flyktingar

I sociala medier kan man läsa ett inlägg där det frågas om det pågår någon sorts socialexperiment på Sockenstugan i Malax utan föräldrarnas vetskap. Flyktingar i åldern 30 år (+- 5 år) uppges umgås med byns tonåringar. Skribentens tonåringar får hädanefter bara närvara i målsmans sällskap på Sockenstugan enligt inlägget.

- De flyktingar som rört sig här är mellan två och åtta stycken och de är i åldern 15 till 20 år. Det har inte varit några problem och man kan inte särskilja på folk i en liten by, säger Mats Nylén.

Församlingen beslöt på onsdagen att ordna två informationstillfällen för flyktingarna kring verksamheten vid kyrkans ungdomslokal och vilka regler som gäller. De här två tillfällena ordnas den 3 och 12 december klockan 18.

- Vi smäller reglerna på bordet och så är det bra, säger Nylén.

Svårt att få folk att ställa upp i Malax

Enligt Mats Nylén är det svårt att få folk att ställa upp i Malax med aktiviteter för flyktingarna och att få folk som ställer upp frivilligt.

Läs också