Hoppa till huvudinnehåll

Jordbruk får extra krisstöd

�ker som smultit på våren
Arkivbild. �ker som smultit på våren Bild: YLE/Arja Lento odling

Stödet har inte stor betydelse på gårdsnivå, säger Tomas Långgård, viceordförande i Österbottens svenska producentförbund. Vintern blir tuff på många gårdar.

Rysslands importstopp av livsmedel har drabbat Finland och Baltikum hårdast. Regeringen godkände på torsdagen utbetalning av ett extraordinärt stöd till griskötts- och mjölkproducenter.

Extra stöd

Enligt regeringens beslut ska mjölkproducenter få cirka tio miljoner euro och grisköttsproducenter cirka åtta miljoner euro i stöd. Det är alltså fråga om ett stöd utöver det normala jordbruksstödet.

- Produktionspriserna har sjunkit kraftigt och på gårdsnivå är stödet en liten hjälp, men betyder ändå inte mycket, säger ÖSP:s viceordförande Tomas Långgård

I år har jordbrukarna tappat cirka 400 miljoner i inkomst. Produktionspriserna har gått ner och ställvis har en svag skörd gett inkomstförluster och extra kostnader.

Tuff vinter

Sätter man det extraordinära stödet i relation till hur mycket marknaden gått ner förstår alla att stödet inte har stor betydelse, säger Långgård.

- Det blir en jättetuff vinter på många gårdar, säger Långgård.

Ansökningstiden för det extraordinära stödet börjar den första december. Krisstöden betalas ut senast vid utgången av juni 2016.

Läs också