Hoppa till huvudinnehåll

Kurre Westerlund lever drömmen – och samlar på “Stör ej”-skyltar

Kurt Westerlund
Kurt "Kurre" Westerlund har flera järn i elden. Kurt Westerlund Bild: Yle/Parad Media kurt westerlund

Pop-artist, företagare och innebandymanager. Medan andra gör vad de kan, gör Kurt “Kurre” Westerlund vad han vill.

Minns någon en liten pojke som sjöng för passagerarna i bussen mellan Nordsjö och Helsingfors i brytningen mellan 1960- och 1970-talet? Kanske inte, men den pojken var inte vem som helst. Det var mångsysslaren Kurt “Kurre” Westerlunds första steg mot en karriär som – bland annat – pop-artist.

Men pop-artist är som sagt inte den enda yrkesrollen som han är känd för. Med sitt importföretag innehar han produktlicenserna för flera stora internationella varumärken i Norden. Utöver det har han också i snart 30 år fungerat som manager för den framgångsrika innebandyklubben Viikingit i finska ligan.

Hur kommer det sig då att Kurt Westerlund har så många heta järn i elden?

Att leva drömmen i Las Vegas

Artistnamnet Kurre blev bekant för allmänheten i början av 1990-talet då Westerlund vann Syksyn sävel-tävlingen med låten Jäin sateen taa. Hans seriösa intresse för musik började ändå betydligt tidigare. Som liten sjöng han i gosskören Cantores Minores och sin första låt skrev han som 11-åring. Han förkovrade senare sina färdigheter som låtskrivare och musiker då han år 1981 åkte som utbyteselev till staden Butte i delstaten Montana i USA.

Det var också då som han fattade tycket för amerikansk show business. Framförallt Las Vegas gjorde ett stort intryck på honom, ett ställe dit han vid skrivande stund rest 59 gånger och kallar för världens bästa ställe.

– Artisterna ger de bästa showerna i Las Vegas. Jag har sett Sammy Davis jr. uppträda där innan han dog, Tom Jones, Rod Stewart, Celine Dion, Elton John, med flera. I staden finns också fina men billiga hotell och de bästa restaurangerna, berättar Westerlund.

Via en kontakt försöker Westerlund få in en fot på den amerikanska musikmarknaden. Flera låtar har skrivits och han också filmat musikvideor i favoritstaden Las Vegas. Och fast det inte skulle lyckas så har han åtminstone försökt, med hänvisning till en skylt han sett i USA: “You never fail until you stop trying”.

Kurre – med licens att importera

Föratagandet har delvis att tacka pappa för. Westerlunds pappa gick i förtidspension och frågade sonen om han vill starta ett företag med honom. Westerlund var lite skeptisk men tackade ja.

Företaget importerade kontorsmaterial, som pennor, suddgummin, pännvässare, penaler, och så vidare. År 1998 hände något som fick företaget att få helt nya dimensioner. En företrädare för pop-gruppen Spice Girls ringde från England och frågade: “How is it Kurt, would you like to take care of Finland?”

– “Absolutely” svarade jag och efter det fick vi 50 containers med 70 olika Spice Girls-produkter för den finska marknaden.

Westerlund blev skraj över den mängd prylar som skulle säljas, men helt i onödan. Produkterna gick åt som smör. Det skulle bli början på en lukrativ affärsverksamhet och idag importerar han under licens produkter för stora varumärken som till exempel Disney, Coca Cola och stora pop-artister som Justin Bieber och One Direction. Det handlar främst om kontorsmaterial, pyssel, ryggsäckar, dekaler, med mera. Förutom de utländska artisterna har företaget också tillverkat prylar för inhemska grupper som Him, Lordi, Nightwish, Robin, med flera.

Att jaga licenser är lite som att vara James Bond, menar Westerlund. Med över hundra resedagar förra året vet han vad som krävs för att övertyga och vinna förtroende mitt i den hårda konkurrensen och politiska spelet.

Manager för en stor familj

Eftersom musiken och företagandet inte räcker till så har Westerlund också fungerat som manager för innebandyklubben Viikingits herrlag – en organisation han beskriver som en stor familj. Westerlunds hjärta har alltid bankat hårt för sporten och han spelade själv i klubben innan han blev manager.

Viikingit har vunnit en medalj varje år de senaste tolv åren och Westerlund säger sig var mera nervös inför en match än vad han är när han ska uppträda med musik.

– Jag kan påverka situationen när jag uppträder som artist, men som manager kan jag inte göra något för att påverka matchens gång.

Exotiskt samlarobjekt

Som en liten kuriosa kan det också nämnas att Westerlund samlar på en viss pryl, nämligen “Stör ej”-skyltar som hänger på hotelldörrarnas handtag.

– Jag har över 600 stycken och alla är unika. Jag har dessutom sovit åtminstone en natt på varje av dessa hotell!

Westerlund vet hur många han samlat, eftersom de alla hänger prydligt som collage på väggarna i hemmet. Vad frun och barnen tycker om det här nämner han inte. Mera skyltar lär det också bli efter att Westerlund gjort sin 60:de resa till Las Vegas i mars nästa år.

– Då kan man unna sig champagne redan på planet, konstaterar han stolt.

I januari är han också aktuell med en ny singel på finska och senare på året ett nytt album.

Efter Nio om prylar, måndagen den 30 november 2015 kl. 21.00 i Yle Fem och på Arenan.

Mer från programmet

Nyligen publicerat - Yle Fem