Hoppa till huvudinnehåll

Påven på efterlängtad Afrikaturné – gav Kenyas ledare knäpp på näsan

påven ikneya
Påven stannar i Afrika bara i några dagar och har fullspäckat program. påven ikneya Bild: EPA/OSSERVATORE ROMANO / HANDOUT kneya

Påven Franciskus har talat inför tiotusentals människor i Kenya. På fredagen fortsätter hans Afrikaturné till Uganda, därifrån han åker vidare till Centralafrikanska Republiken.

Afrika har väntat och väntat på påven. Efter att hans senaste inplanerade besök måste ställas in har många tvivlat in i det sista på att han verkligen skulle komma.

Många afrikaner känner att påven Franciskus är deras påve. En majoritet av befolkningen i Afrika söder om Sahara är kristna och många katoliker, men också icke-katolska kristna välkomnar påven.

påveni kenya
Välkommen till Kenya, påve Franciskus, har det stått på många håll i Nairobi. påveni kenya Bild: EPA/DANIEL DAL ZENNARO swahili

Han har gjort sig känd som de fattigas och förtrycktas beskyddare.

Kallade slummen ett sår

Under fredagen höll påven ett tal slummen Kangemi i Kenyas huvudstad Nairobis utkanter, och fördömde de rikas girighet, som leder till att de fattiga försummas.

Det bor tusentals människor på slumområdet, och de flesta saknar tillgång till rent vatten och toaletter.

Katoliker i Afrika

  • 1. Demokratiska republiken Kongo: 31 miljoner
  • 2. Nigeria: 20 miljoner
  • 3. Tanzania: 14,2 miljoner
  • 4. Uganda: 14,1 miljoner
  • 5. Angola: 10,8 miljoner

- Det här stället är ett sår som orsakats av en minoritet som klamrar sig fast vid makt och välstånd, som själviskt slösar medan en allt större majoritet tvingas fly till smutsiga, förfallna, övergivna periferier, sade påven.

Framför den jublande skaran fördömde han också landroffande i Afrika.

- Det här blir ännu värre när man ser den orättvisa fördelningen av land som leder till att hela familjer måste betala enorma hyror för ställen som är helt opassande för boende.

påveni kenya
Påven välkomnades med jubel när han kom inkörande på stadion i sin "Påvmobil" påveni kenya Bild: EPA/PAUL HARING/CATHOLIC NEWS SERVIC påven i afrika

Påven sade sig också vara medveten om problemet med ”ansiktslösa privata investerare” som roffar åt sig mängder av land och till och med försöker lägga beslag på skolbarnens lekplatser.

Fördömde korruption inför Kenyas ledare

Påven åkte sedan för att tala inför tiotusentals på en fotbollsstadion i Nairobi, där också Kenyas president Uhuru Kenyatta fanns på plats.

Där passade påven på att ge den kenyanska ledningen en knäpp på näsan för den utbredda korruption som genomsyrar eliten i landet.

påven i afrika, folk väntar
Många väntade på påven i slummen. påven i afrika, folk väntar Bild: EPA/DANIEL DAL ZENNARO nairobi

- Varje gång vi godkänner en muta och sätter den i vår ficka förstör vi våra hjärtan, vi förstör våra personligheter och vi förstör vårt land, sade påven och fick dånande jubel från publiken.

Utbildning och jobb vapen mot radikalisering

Påven talade också om radikalisering, ett allt större problem i Kenya som har utsatts för flera terrordåd under de senaste åren, senast i våras i staden Garissa där nästan 150 människor dödades i en attack mot universitetet i staden.


Många i Kenya och Uganda har blivit irriterade på den amerikanska tv-kanalen Fox News som beskrivit Afrika som krigshärjat och bakåtvänt.

- Vad kan vi göra för att stoppa radikalisering? Unga människor lämnar sina familjer och vänner, lämnar sin stam, lämnar sitt land, lämnar sina liv för att lära sig att döda.

- Om en ung kvinna eller man inte har ett jobb, inte kan studera, vad ska hon eller han då göra? Det bästa sättet att stoppa en ung person från radikalisering är utbildning och jobb.

Vill minska klyftan mellan muslimer och kristna

Innan påven åker vidare till Uganda ska han träffa representanter för olika trossamfund.

Ett av målen med påvens resa är att lyfta fram konflikter mellan muslimer och kristna och hur de kunde lösas.

bombdåd i kampala
En bomb detonerade på restaurangen Ethiopian Village i Kampala år 2010 och dödade tiotals människor. bombdåd i kampala Bild: EPA/YANNICK TYLLE al-shabaab

Också Uganda har utsatts för terrordåd. Sommaren 2010 dödades tiotals människor i huvudstaden Kampala när den somaliska extremistiska organisationen Al-Shabaabs självmordsbombare sprängde sig i luften på två restauranger där människor tittade på finalen i fotbolls-VM.

Värnar om naturen

Påven vill också lyfta fram teman som klimatförändringen, hur man kan stoppa tjuvskytte och olaglig gruvdrift, samt skyddandet av Kongos regnskog, som är den näst största i världen.

Påven Franciskus har tagit sitt namn efter Franciskus av Assisi, som är naturens skyddshelgon.

påven i kenya
Förväntansfulla människor fick se påven livslevande. påven i kenya Bild: EPA/DANIEL DAL ZENNARO franciskus

I Uganda hoppas speciellt LGBTI-aktivister att han ska tala för de homosexuellas rättigheter. Homosexualitet är olagligt i flera afrikanska länder, och Uganda hör till dem som har de hårdaste lagarna.

Påven Franciskus har tidigare uttalat sig om homosexuella präster med att säga att han inte är den som ska fördöma dem.