Hoppa till huvudinnehåll

Tvåorna i Sibbo läser snart finska

Söderkulla skola i Sibbo
Söderkulla skola i Sibbo Söderkulla skola i Sibbo Bild: Yle/Carmela Walder söderkulla skola

Sibboeleverna ska börja läsa språk redan i tvåan nästa höst. Det är undervisningschefens förslag.

I dagens läge börjar undervisningen i det första främmande språket, alltså A1, på trean. För de svenskspråkiga eleverna handlar det om undervisning i finska, för de finskspråkiga eleverna handlar det om engelska.

Det här ska bli språkfördelningen också framöver.

- I Sibbo har vi en gemensam läroplan för de svenskspråkiga och de finskspråkiga skolorna, säger undervisningschef Hannu Ollikainen.

Språkdusch i finska

De svenskspråkiga eleverna ska börja med en språkdusch i finska redan på ettan. I praktiken betyder det att finskan tas med på ett hörn i alla skolämnen.

Meningen med språkduschen är att de svenskspråkiga elevernas finska ska vara lite mera på samma nivå då undervisningen startar i tvåan.

- Det finns elever som talar finska som modersmål, medan andra inte kan ett ord, förklarar Ollikainen.

Går inte att dela i grupper

De svenskspåkiga skolorna är så små i Sibbo att det inte finns en möjlighet att dela upp eleverna i modersmålsfinska och normal finska.

- Att vi tar med finska i undervisningen redan på ettan gynnar också de elever som har en starkare finska än svenska. På det här sättet lär sig barnen terminologin på båda språken, säger Ollikainen.

De finskspråkiga skolorna behöver ingen språkdusch eftersom elevernas kunskap i engelska är på ganska samma nivå då undervisningen kör i gång i tvåan.

Motion behandlas skilt

Jobbet med den nya läroplanen och planerna på att börja med språkundervisningen tidigare har ingenting att göra med den motion som lämnades in för en tid sedan.

Undertecknarna vill att undervisningen i det andra inhemska språket startar redan på ettan.

- Behandlingen av motionen går framåt i sin egen takt, säger Ollikainen.

Ärendet tas upp på svenska utbildningssektionens möte nästa vecka.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland