Hoppa till huvudinnehåll

Dags att rädda världen!

sista mötet inför klimatmarschen 2015
Sebastian Österman, andra till höger, med sin grupp som ordnar klimatmarsch sista mötet inför klimatmarschen 2015 Bild: fotograf: Meela Leino klimatmarsch

På måndag samlas världens ledare i Paris för FN:s klimatkonferens. Men redan på söndag blir det stor demonstration i Helsingfors. Sebastian Österman, arrangör för klimatmarschen i Finland är hoppfull:

-Nu börjar det vara sista chansen att fatta gemensamma beslut för att vi inte ska få ännu fler naturkatastrofer.

Sebastian Österman skrev studenten för ett par år sedan vid Tölö gymnasium och när han har gjort färdigt sin militärtjänstgöring börjar studierna i biologi vid Helsingfors universitet.

- Jag har redan länge varit intresserad av naturvetenskaper och klimatfrågor. Och jag anser att klimatförändringen är det största problemet i världen just nu.

Det är inte helt okomplicerat att gå i militären samtidigt som man organiserar en händelse av detta mått, all Sebastians lediga tid och alla permissioner har gått åt till att arbeta för den stora klimatmarschen i Helsingfors. Men allt verkar under kontroll nu inför marschen och förväntningarna är stora. Det prisbelönta bandet Green light district uppträder och miljöminister Kimmo Tiilikainen håller tal. Ett stort gruppfotografi ska tas av hela demonstrationsgänget och länkas till miljökonferensen i Paris.

sista mötet inför klimatmarschen 2015
Sista mötet inför klimatmarschen i Helsingfors sista mötet inför klimatmarschen 2015 Bild: fotograf: Meela Leino klimatmarschen

-Vill du att Obama ska se dig, så är det här din chans, säger Sebastian Österman. Har du ett särskilt budskap, lönar det sig att skriva en stor och tydlig banderoll.

Sebastian väntar sig minst lika många deltagare som i fjol då uppskattningsvis 1600 personer dök upp.

Hoppfull inför årets klimatkonferens

Hittills har FN:s miljökonferenser inte nått så stora resultat, men den här gången är Sebastian mer hoppfull.

-Det börjar vara sista chansen att få till stånd en förändring, annars ökar naturkatastroferna i en tilltagande takt. Vi har sett det hända redan, men det kommer att bli ännu värre.

-USA:s roll är central och president Obama har gjort mycket för att öka medvetenheten för miljöfrågor, men det skulle vara katastrofalt om t e x Donald Trump skulle bli USA:s följande president.

Ekonomin får inte styra oetiska beslut om vår planet

Sebastian Österman förstår att det inte är lätt att vara politiker i dessa tider:

-Det är ett skrämmande arbete med mycket press från olika håll, industrin har sina intressen, olika lobbyorganisationer för fram sin sak och så ska man tänka på sina väljare för att få fortsatt förtroende. Det är otroligt många viljor och krav att balansera mellan. Men ekonomin kan inte vara ett argument för att fatta oetiska beslut angående vår planet.

Se möjligheterna i förnybar energi

-Dessutom finns det en tilltagande marknad också inom ekonomiskt hållbara lösningar. Möjligheterna för grön energi bör utvecklas mer och eventuellt stödas genom politiska lösningar.

Till dem som säger att det inte är någon vits vad vi gör i lilla Finland, eftersom det ändå är USA, Kina och Indien som slösar mest på naturresurserna, svara Sebastian Österman att någonstans måste man ändå börja:

-Det värsta är att inte göra någonting.

Peoples Climate March ordnas söndag 29.11 kl.12.30 på Narinken i Helsingfors. Följande dag inleds FN:s miljökonferens i Paris.

Lyssna också på Slaget efter tolv tisdag 1.12 kl.12.03 med miljöutskottets ordförande Satu Hassi, fd miljöminister och på väg till konferensen i Paris, Ralf Sund chefsekonom vid FTFC, som ställer sig tveksamt till klimatavtal och Magnus Cederlöf miljöråd vid miljöministeriet.

Läs också