Hoppa till huvudinnehåll

Livsmedelsindustrin tricksar med naturlighet

Kungskonsumenten granskar naturlighet.
Kungskonsumenten granskar naturlighet. Bild: Yle/Katja Solla/Ville Alijoki pakkausmerkinnät

Är du intresserad av naturlig mat? Det är inte så konstigt, för så naturliga livsmedel som möjligt verkar vara en världsomfattande trend just nu. Matförpackningarna innehåller alla världens olika löften om naturlighet.

Kungskonsumenten granskade 13 påståenden om naturlighet, äkthet och renhet som förekommer på produkter i matbutiken.

1. Inga tillsatsämnen

Kungskonsumenten granskar naturlighet.
Kungskonsumenten granskar naturlighet. Bild: Yle/Katja Solla ruisleipä

Inget annat rågbröd i matbutiken innehåller heller tillsatsämnen.

2. All Natural

Kungskonsumenten granskar naturlighet.
Kungskonsumenten granskar naturlighet. Bild: Yle/Katja Solla luonnollinen

All Natural-korvarna innehåller inga tillsatsämnen, men de har flera ingredienser. Ordet naturell, som låter väldigt lika, syftar enligt livsmedelssäkerhetsverket Evira på att livsmedlet förekommer som sådant i naturen och inget har tillsatts.

3. 100 % Natural

Kungskonsumenten granskar naturlighet.
Kungskonsumenten granskar naturlighet. Bild: Yle/Katja Solla sipsit

Innehåller liksom butikens andra grönsakschips ingredienserna grönsaker, olja och salt.

4. Utan tillsatsämnen eller konserveringsmedel

Kungskonsumenten granskar naturlighet.
Kungskonsumenten granskar naturlighet. Bild: Yle/Katja Solla kungskonsumenten testar

Konserveringsmedlen hör till tillsatsämnena.

5. Natural

Kungskonsumenten granskar naturlighet.
Kungskonsumenten granskar naturlighet. Bild: Yle/Katja Solla terveyjuoma

Drycken innehåller 11 olika ingredienser, bland dem stabiliseringsmedlet E418 och salt.

6. Luonto+

Kungskonsumenten granskar naturlighet.
Kungskonsumenten granskar naturlighet. Bild: Yle/Katja Solla tölkki

Namnet Luonto+ för tankarna till naturyoghurt. Enligt myndigheterna åstadkoms naturyoghurt med hjälp av en traditionell jäsningsprocess. Utöver mjölk och syrningsmedel tillsätts inte några andra ingredienser som frukt, socker, konserveringsmedel, aromer eller färgämnen till naturyoghurt. Största delen av Luonto+ -yoghurtarna innehåller också andra ingredienser.

7. Natural Flavors

Kungskonsumenten granskar naturlighet.
Kungskonsumenten granskar naturlighet. Bild: Yle/Katja Solla färger

Aromerna är naturliga, men utöver dem innehåller godiset åtta olika tillsatsämnen, bland dem fem färgämnen.

8. Natural Colours

Kungskonsumenten granskar naturlighet.
Kungskonsumenten granskar naturlighet. Bild: Yle/Katja Solla mentos

Godiset innehåller 20 olika ingredienser. Hurudvida aromerna är naturliga eller konstgjorda uppges inte. En av de naturliga färgerna är klorofyllinkopparkomplex.

9. Luonnon

Kungskonsumenten granskar naturlighet.
Kungskonsumenten granskar naturlighet. Bild: Yle/Katja Solla kungskonsumenten testar

A+-yoghurten förnyades i slutet av år 2009, då den fick namnet naturell yoghurt. Ändå kallar Valio inte sina andra produkter för naturell fil eller naturell surmjölk.

10. Naturell

Kungskonsumenten granskar naturlighet.
Kungskonsumenten granskar naturlighet. Bild: Yle/Katja Solla paketti

Ordet naturell enligt myndigheterna: livsmedlet förekommer som sådant i naturen, ingenting har tillsatts i livsmedlet och eventuella framställningsmetoder kan ske i naturen. Müslin i fråga har 14 olika ingredienser.

11. Inga extra konserveringsmedel

Kungskonsumenten granskar naturlighet.
Kungskonsumenten granskar naturlighet. Bild: Yle/Katja Solla virvoitusjuoma

Läsken innehåller inga konserveringsmedel, men nog sju olika tillsatsämnen och en mängd olika aromer.

12. Äkta smaker och färger från naturen

Kungskonsumenten granskar naturlighet.
Kungskonsumenten granskar naturlighet. naturlighet

Av glassens ingredienser står 19 på paketet, annars uppges glassen innehålla andra naturliga aromer. Sju av ingredienserna har en e-kod, men de har inte skrivits ut på förpackningen.

13. Äkta naturlig smak

Kungskonsumenten granskar naturlighet.
Kungskonsumenten granskar naturlighet. Bild: Yle/Katja Solla novelle

Över 90 procent av drycken är vatten. Andelen fruktjuice är sex procent. Dessutom ingår bland annat aromer och två olika konserveringsmedel.

Katja Solla
Ursprungstexten på Kungskonsumentens sidor.

Strömsö

Bilder på Instagram

Vi i rutan

  • Camilla Forsén-Ström

    Camilla Forsén-Ström

    Konstexpert
  • Elin Skagersten-Ström.

    Elin Skagersten-Ström

    Redaktör

    Programledare för Strömsö.

  • Jonas Sundström, Strömsön juontaja.

    Jonas Sundström

    Programvärd och redaktör

    Programvärd på Strömsö. Juontaja kahdella kielellä Strömsön lifestyle-ohjelmassa. Ta gärna kontakt på jonas.sundstrom@yle.fi.

  • Jim Björni

    Jim Björni

    Redaktör
  • Lee Esselström

    Lee Esselström

    Redaktör

    Redaktör och hantverksexpert på Strömsö.

  • Owe Salmela.

    Owe Salmela

    Florist
  • Örtexpert Alexandra De Paoli

    Alexandra De Paoli

    Örtterapeut

    Örtterapeut och journalist, uppvuxen i Stockholm men numera bosatt i norra Sverige.

  • Porträtt på Strömsös kock Anders Samuelsson med skog i bakgrunden

    Anders Samuelsson

    Kock

    Jag är Strömsös kock. I köket gillar jag hållbarhet och ekologiska världen, och satsar gärna på det skandinaviska köket i kombination med nya smaker. På fritiden gillar jag friluftsliv och skidåkning.

Nyligen publicerat - Strömsö

  • Så gör du krispiga vegetariska burgare med biff av bondbönor

    Den här versionen är dessutom glutenfri.

    Så gör du krispiga vegetariska burgare med biff av bondbönor Gott och lätt. Jag brukar koka en stor sats bönor och frysa in i passliga påsar. Inhemska bondbönor är dessutom ett stort plus. Jag har hittat på receptet och freestylar alltid, så måtten är riktgivande. Men supergott att äta som hamburgare. Gott med t.ex. salsa och crème fraiche.

  • Femte veckomenyn – Vegval

    Era bästa vegetariska vardagsrätter.

    Den femte och sista Vegvalsveckan bjuder bland annat på den perfekta biffen för vegetariska burgare, gjord på inhemska bondbönor. Tack till Anna-Karin Almén, Linda Råholm och Anne Kiuru för recepten.

  • Smakrik rotsakssoppa med röda linser

    Min fyraårings favoritsoppa.

    Smakrik rotsakssoppa med röda linser Det här är enkelt, snabbt och billigt. Soppan går att variera beroende på vad man har för grönsaker hemma och vilka kryddor man väljer. Hos oss är soppan 4-åringens absoluta favoritmat, så den passar garanterat hela familjen.

  • Mustig tomatgryta med säsongens grönsaker

    En enkel multifunktionell gryta som är lätt att variera.

    Mustig tomatgryta med säsongens grönsaker Enkelt av säsongens ingredienser! Grytan är multifunktionell, passar också till t.ex. stekt lax (ersätt då vegetabilisk fond med fiskfond och tillsätt 1/4 tsk fin havssalt i grytan). Som sådan fungerar den bra tillsammans med potatis och broccoli. Har själv utvecklat receptet med devisen "enkelt är gott".

  • Fresta med festliga potatisknyten – Pakoras med grön chutney och mangold

    Indisk fingermat i Anders Samuelssons tappning.

    Fresta med festliga potatisknyten – Pakoras med grön chutney och mangold Det här är potatis i en form som du inte tidigare upplevt. Frasiga friterade knyten eller pakoras kommer urspungligen från Indien. Potatispakoras kan serveras med valfritt tillbehör. Här med en smakrik grön chutney och en stuvning på mangold. Går också bra med t.ex.

  • Bjud på krämig gratäng med äggplanta och parmesan

    En rätt som har potential att bli vegetarisk familjefavorit.

    Bjud på krämig gratäng med äggplanta och parmesan Gillar din familj lasagne så tycker ni antagligen också om det här. Det här är ett utmärkt sätt att använda aubergine i vardagen.

  • Surkål och andra mjölksyrade produkter är som balsam för magen

    Så tar du tillvara vitkål och kålrot

    Surkål är lite som vardagsmatens schweiziska armékniv. Mycket användbar i både grytor, soppor och sallader eller varför inte som fyllning i en hamburgare. Surkål innehåller både C-vitamin och även mjölksyrebakterier, precis som Anders kålrotskimchi. Här kan du läsa mera om mjölksyrning.

  • Fjärde veckomenyn – Vegval

    Era bästa vegetariska vardagsrätter.

    Vi har glädjen att presentera Vegvals veckomeny nummer 4, med era bästa vegetariska vardagsrecept. Tack till Samuli Laurikainen, Erica Rönngård, Sari Pylsy och Mari Tiensuu för recepten.

  • Snabb och enkel grönsakssås med bönpasta

    Proteinerna får du på köpet.

    Enkel grönsakssås med bönpasta Många pratar om att de nya köttersättningsprodukterna (oumph, pulled havre och liknande) är det som gjort det lättare att äta vegetariskt. Men det som revolutionerat min egen vegetariska matlagning är bönpastan som plötsligt dök upp i butikerna för några år sedan.