Hoppa till huvudinnehåll

Snö eller inte: Gamla stan i Borgå ger lillajulsstämning!

Julgata i gamla stan i Borgå
Julgata i gamla stan i Borgå Bild: Yle/Jeanette Winberg lillajul

Lillajulsafton firas allra bäst hemma. Men först ett varv i Gamla stan i Borgå.

Det sägs att det finska lillajulsfirandet inte har någon motsvarighet i de andra nordiska länderna. Bara i Finland firas en mer eller mindre officiell lillajulsafton lördagen före första advent.

Då pyntar man hemmet med en minijulgran och ger varandra lillajulsklappar. Man smuttar på den första värmande glöggen och knaprar på de första pepparkakorna och lussekatterna.

Jullykta
Jullykta Bild: Yle/Jeanette Winberg lillajul

Glögg och Crosby

Vad det är för väder ute spelar mindre roll. Det syns ju inte om marken är bar eller vit där man sitter i hemmets tysta vrå bland levande ljus och ett första varv Bing Crosby i stereon.

Om man ändå före glöggen och Crosby vill ta sig en titt ute, är det nog inte skogen som gäller i Östnyland i år. Inga snötyngda grenar där, inga spår av skuttande harar i snön och inget knarr under skosulorna.

Jultomte
Jultomte Bild: Yle/Jeanette Winberg söt jultomte

Däremot går det bra att ännu plocka trattkantareller. Inte så juligt kanske. Så vad gör man då?

Jo, inget slår Gamla stan i Borgå - snö eller inte. Det är lyktor vid varje butikstrappa och ljusstakar och julstjärnor i fönstren och i den gamla leksaksbodens välkända skyltfönster är det förstås jultema som gäller.

Juhla Helmi utifrån, gamla stan i Borgå
Juhla Helmi utifrån, gamla stan i Borgå Bild: Yle/Jeanette Winberg juhla helmi

Caféerna lockar med kaffe och jultårta och doften av kaffe dominerar också på gator och i gränder. Caféerna skulle aldrig kunna åstadkomma den doften. Doften kommer från kafferosteriet i det gamla tegelmagasinet. Det är tydligen produktion på gång.
Litet bord och stol med julljus
Litet bord och stol med julljus Bild: Yle/Jeanette Winberg bord och stol

Pling-pling

Klockan i det gamla rådhuset klämtar på sitt kännspaka försiktiga sätt och över allt detta höjer sig domkyrkans upplysta fasad.

Efter ett varv med intryck för både ögon och öron, för luktsinne och smaklökar, är det så dags att ta sig hemåt. Att placera den lilla granen i en gammal stor glasbytta på golvet eller bordet, tända ljus, ladda skivspelaren och låta glöggen och pepparkakorna väl smaka. Glad lilla jul!

Granris dekoration i gamla stan
Granris dekoration i gamla stan Bild: Yle/Jeanette Winberg bokeh bakgrund