Hoppa till huvudinnehåll

Stubb erkänner sifferfel - kritiken haglar

Kritiken haglar nu över finansminister Alexander Stubb (Saml) efter hans uppgifter om hur många som egentliga är för ett planerat förvaltarregister för aktieägande.

Stubb medger att han använt felaktiga siffror om förvaltarregistret för börsaktier.

- I debattens hetta gör man misstag och det här var ett av dem, sade Stubb till Yles morgon-tv på lördagen.

Stubb försvarade det planerade förvaltarregistret i riksdagen tidigare i veckan. Han sade att myndigheterna är kritiska till det nuvarande systemet och att 90 procent av utlåtandena om förvaltarregistret är positiva.

Helsingin Sanomat har ändå gått igenom utlåtandena från myndigheterna och konstaterar att ungefär hälften är mot förvaltarregistret och bara tio procent positiva.

- Man kan förstås räkna det här på många olika sätt, beroende på om man anser att det är frågan om myndighetsutlåtanden eller inte. Helsingin Sanomats artikel visar att man kan räkna på många olika sätt, och jag tror inte att någon har ett exakt svar. Men att 90 procent stöder registret var fel. Och felet var absolut mitt, sade Stubb och bad om ursäkt.

Enligt kritikerna gör förvaltarregistret det lättare att gömma sin egendom. Registret befaras också göra det svårare att motarbeta grå ekonomi. De som försvarar förvaltarregistret påpekar att det lockar nya investeringar och nytt kapital till Finland.

Att äga via förvaltarregister är möjligt redan i många andra länder.

De grönas ordförande Ville Niinistö skriver på Facebook att Stubbs ställning som finansminister är i vågskålen eftersom han har farit fram med osanning under riksdagens frågetimme.

Vänsterförbundets ordförande Paavo Arhinmäki kräver att riksdagen får möjlighet att rösta om förtroendet för finansministern - och också socialdemokraternas ordförande Antti Rinne kräver en utredning av Stubbs agerande.

Stubb på bloggen: Följer inte krav på öppenhet

På sin blogg skriver Alexander Stubb att det är många olika aspekter som förs fram i utlåtandena om förvaltarregistret. Därför är det svårt att dela in utlåtandena i positiva, negativa eller neutrala.

Utlåtandena kan handla om på vilket sätt tillgången till information om aktieägare förändras ur myndigheternas synvinkel, om hur konkurrensen eventuellt ökar, om kostnaderna för att förvara aktier eller inverkan på den finländska kapitalmarknaden.

Stubb skriver att han vill försäkra sig om att riksdagsledamöterna inte får någon felaktig uppfattning om utlåtandena gällande förvarandet av värdepapper. Därför har han bett finansministeriet att på måndag ge varje riksdagsledamot ett sammandrag av utlåtandena.

Beredningen av förslaget och kommunikationen har inte fyllt de kriterier på öppenhet och genomskinlighet som jag förutsätter av finansministeriet. Jag kommer omedelbart och kraftigt att ingripa i ärendet, skriver Stubb.

Läs också