Hoppa till huvudinnehåll

Klimatmarschen i Helsingfors lockade tusentals

Hundratusentals människor har under söndagen marscherat runtom i världen för att uppmärksamma klimatfrågan inför klimatmötet i Paris som börjar på måndag. Också här i Finland har det ordnats klimatmarscher, bland annat i Helsingfors där 1500 deltog.

Klimatmarsch i Helsingfors 2015
Uppskattningsvis några tusen människor deltog i klimatmarschen i Helsingfors. Klimatmarsch i Helsingfors 2015 Bild: YLE/Johannes Tabermann klimatmarschen

Det var en rätt stor samling människor som samlades på Narinkens torg i Helsingfors centrum. Uppskattningsvis 1500 personer deltog i marschen som gick till Senatstorget, och allt förlöpte lugnt.

Klimatmarsch i Helsingfors 2015
Banderollerna var många, men budskapet var bara ett. Klimatmarsch i Helsingfors 2015 Bild: YLE/Johannes Tabermann klimatmarschen

Klimatmarscherna ordnas runtom i världen av olika miljö- och medborgarorganisationer för att öka trycket på politiska beslut som hindrar klimatförändringen.

Sebastian Österman från den globala medborgarorganisationen Avaaz är en av huvudarrangörerna för klimatmarschen i Helsingfors. Han är glad över att se så mycket folk samlade i dag och han är övertygad om att man på det här sättet kan påverka beslutsfattarna.

Sebastian Österman, arrangör för klimatmarschen i Helsingfors 2015
Sebastian Österman är huvudarrangör för klimatmarschen i Helsingfors. Sebastian Österman, arrangör för klimatmarschen i Helsingfors 2015 Bild: YLE/Johannes Tabermann klimatmarschen

- Vi är här för att skapa ett politiskt tryck inför klimatmötet i Paris. Politikerna är utsatta för mycket press från olika håll nu inför klimatmötet. Till exempel vill stora oljeföretag inte att miljölagstiftningen blir strängare och de lobbar aktivt mot det här. Därför är det viktigt att vi backar upp de politiker som ska fatta de här viktiga besluten.

- Ju fler människor som stöder politikerna, desto lättare blir det för dem att stå emot trycket och fatta rätt beslut, fortsätter Sebastian Österman.

Klimatmarsch i Helsingfors 2015
Folk i alla åldrar deltog i klimatmarschen. Klimatmarsch i Helsingfors 2015 Bild: YLE/Johannes Tabermann klimatmarschen

Vad är ett budskap åt de beslutsfattare som nu är samlade i Paris?

- Vårt budskap är att vi vill bli av med fossilbränslen så långt som möjligt och så snabbt som möjligt, för att i stället börja satsa mer på förnybara energikällor. Och Finland borde binda sig till samma löften som alla andra, säger Österman.

Klimatmarsch i Helsingfors 2015
Marschen gick lugnt till, trots arga slagord. Klimatmarsch i Helsingfors 2015 Bild: YLE/Johannes Tabermann klimatmarschen

De senaste klimatmötena har beskrivits som stora misslyckanden. Men förväntningarna höga inför mötet i Paris. Också Sebastian Österman har högre förväntningar än tidigare.

- Det verkar som att världen sakta börjar vakna upp och förstå hur viktigt klimatfrågan är. Det verkar också finnas mer politisk vilja än förut. Inte minst från stora länder som USA, Kina och Indien. Det ser därför ganska hoppfullt ut nu.

Klimatmarsch i Helsingfors 2015
Polisen eskorterade klimatmarschen genom centrum av Helsingfors till Senatstorget. Klimatmarsch i Helsingfors 2015 Bild: YLE/Johannes Tabermann klimatmarschen

Trots sin optimism tycker ändå Sebastian Österman att klimatmedvetenheten kunde förbättras betydligt bland finländska beslutsfattare.

- Regeringen säger mycket, men gör ganska lite. Det handlar mest bara om retorik. Däremot tycker jag att man ser att klimatmedvetenheten bland folket blir allt större. Åtminstone här i Helsingfors. Hoppas resten av landet följer efter.

Klimatmarschen i Helsingfors inför klimatmötet i Paris
Klimatmarschen i Helsingfors inför klimatmötet i Paris Bild: Anna Savonius/Yle klimatmarsch

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes