Hoppa till huvudinnehåll

Titta in bakom kulisserna på BUU-klubbens julkalender

Tre programledare, en skådespelare, ett filmteam med ljud-, ljus- och andra filmproffs. De fanns på plats när BUU-klubbens tv-julkalender blev till. Och Kaj Kunnas, på sätt och vis.

På tisdag börjar årets BUU-julkalender visas på Yle Fem och Barnens Arena. Det ser regissören Isa Skeppar fram emot med viss spänning. Inte för att hon skulle sväva i ovisshet om vad den handlar om, hon om någon vet i minsta detalj vad som visas i BUU-klubben i december under alla 24 dagar fram till jul.

– Jag har ju läst manuset säkert tio gånger, och sedan har jag gått igenom alla delar sex sju gånger i studion, och säkert lika många gånger i klippet. Men det är ändå spännande att efter en paus se hur det egentligen blev.

BUU-klubbsledarna Staffan och Eva tillsammans med regissören Isa Skeppar spelar in julkalendern för Yle Fem.
Isa Skeppar regisserar BUU-klubbsledarna Eva Fyrqvist och Staffan Gräsbeck. BUU-klubbsledarna Staffan och Eva tillsammans med regissören Isa Skeppar spelar in julkalendern för Yle Fem. Bild: Yle/Ann-Catrin Rosenberg isa skeppar
Att göra BUU-klubbens julkalender är nämligen en stor produktion som påbörjas långt i förväg. Arbetet inleddes för över ett år sedan, eftersom till exempel budgetering, manusskrivande och beställning av teknik och rekvisita måste göras i god tid. Julkalendern var helt färdig i mitten av november i år.

Årets julkalender innehåller tre serier, Vimligt bra, Tjuvarnas jul och Lulu Zipadoos äventyr i naturen. De tre serierna har producerats separat. Det som Isa Skeppar regisserat är det som syns i själva BUU-klubben i december, alltså det händer i BUU-studion före och efter att de tre serierna visas. Denna del kallas på tv-språk för ramen.

Från rekvisitör till ljudtekniker

Eva Fyrqvist filmas under inspelningen av BUU-klubbens julkalender.
BUU-klubbsledaren Eva Fyrqvist med kameramännen Mikael Raivio (t.v.) och Pasi-Pekka Saarinen. Eva Fyrqvist filmas under inspelningen av BUU-klubbens julkalender. Bild: Yle/Ann-Catrin Rosenberg buu-klubbens julkalender 2015
De som syns på tv i årets kalenderram är BUU-klubbsledarna Eva Fyrqvist, Jontti Granbacka och Staffan Gräsbeck, och flera handdockor. Den viktigaste dockan heter Vimmel, vars rörelser och röst görs av skådespelaren Oskar Pöysti

Men långt fler har jobbat med inspelningen av julkalendern bakom kulisserna. Under de nio inspelningsdagarna i oktober fanns ett dussin av dem på plats: en personregissör, en bildregissör, en produktionskoordinator, en bildkontrollant, en medieoperator, en ljudplanerare, två ljudläggare, en filmfotograf, en ljussättare, två kameramän, en rekvisitör och en scenograf.

Inspelningen av BUU-julkalendern 2015
Produktionskoordinatorn Barbro Rännäri och kameramannen Pasi-Pekka Saarinen. Inspelningen av BUU-julkalendern 2015 Bild: Yle/Ann-Catrin Rosenberg buu-klubbens julkalender 2015
Alla är de proffs på sina egna områden. Till exempel är filmfotografen den som planerar ljussättarens och kameramännens arbete. Han bestämmer till exempel vilken typ av objektiv och extra belysning som behövs. En rekvisitör letar fram och håller reda på alla tillbehör som behövs vid inspelningen och ser till att de finns på plats vid rätt tidpunkt. Produktionskoordinatorn är den som gjort upp inspelningsplanen, och som under inspelningen sitter och bokför allt som händer, till exempel mängden tagningar, varför man tagit om och vilken tagning som regissören sedan anser att är den slutliga.

– Jag som var personregissör koncentrerade mig på att leda BUU-klubbsledarnas arbete, så att allt de sade lät naturligt och bra, och hängde ihop. Bildregissören tittade på bilderna på motsvarande sätt, säger Isa Skeppar, som jobbat som redaktör och regissör på Yle i 25 år och som regisserat fler julkalendrar än hon kommer ihåg.

Tre avsnitt per dag

Man spelade in tre avsnitt av julkalendern per dag och därutöver fanns en extra dag för att göra slutvinjetten. Efter det återstod ännu att klippa ihop materialet, vilket tog nio dagar.

– Inspelningarna gick väldigt bra, det var roligt! Alla var inspirerade och med på noterna. Vissa år har vi haft mera oerfarna BUU-klubbsledare, men de här har varit med ett tag så de är varma i kläderna. Vi hade också ett bra manus, säger Isa Skeppar.

Inspelningen av BUU-julkalendern 2015
Kimmo Kaltio (i förgrunden) granskar ljussättningen, Seija Jämsä-Kauppinen (i mitten) håller koll på bilderna. Längst bak skymtar produktionskoordinatorn Barbro Rännäri. Inspelningen av BUU-julkalendern 2015 Bild: Yle/Ann-Catrin Rosenberg buu-klubbens julkalender 2015
Manuset är skrivet av Monica Vikström-Jokela, också känd som barnboksförfattare och regissör på Svenska Yles barnredaktion.

Trots att det mesta under inspelningarna gick som smort uppstår det ändå komiska situationer när ett tjugotal personer jobbar intensivt med varandra under en kort period.

– Vi hade till exempel ett rätt egensinnigt fjärrstyrt tåg som ibland backade när det skulle åka framåt. Och emellanåt tog dekoren slut, alltså när vi filmade märkte vi att det syntes studioväggar och tak istället för vår vackra dekor, säger Skeppar.

En annan källa till skratt när man spelar in ett barnprogram som involverar handdockor är att det är många som måste ligga i underliga ställningar för att inte själva synas på bild. För att inte tala om kameramännen som ibland måste inta de märkligaste poser för att få det att se bra ut på tv.

Oskar Pöysti och Isa Skeppar håller i varsin handdocka i inspelningen av BUU-klubbens julkalender.
Skådelspelaren Oskar Pöysti spelar Vimmel. Han tittar i en liten monitor med spegelvänd bild. Där ser han den utgående bliden och kan kolla att Vimmel tittar åt rätt håll och att det inte syns någonting som inte ska synas, som hans eget huvud eller arm.. Oskar Pöysti och Isa Skeppar håller i varsin handdocka i inspelningen av BUU-klubbens julkalender. Bild: Yle/Ann-Catrin Rosenberg buu-klubbens julkalender 2015
Och så var det sportredaktören Kaj Kunnas, som plötsligt kändes närvarande under inspelningen. Därför nämnde BUU-klubbsledaren Jontti Granbacka honom i videoklippet.

Isa Skeppar förklarar:

– Det är typiskt att det blir mycket insideskämt när man jobbar så intensivt med något. Den här gången var det visst någon som Jontti tyckte att lät helt som Kaj Kunnas.

Inspelningen av BUU-julkalendern 2015
Filmteamet och deras arbetsuppgifter. Nedre raden från vänster: tv-fotografen Juha Leskelä, personregissören Isa Skeppar, BUU-klubbsledaren Staffan Gräsbeck, kameramannen Pasi-Pekka Saarinen. Mittersta raden från vänster: bildregissören Mikael Rundman, produktionskoordinatorn Barbro Rännäri, BUU-klubbsledarna Jontti Granbacka och Eva Fyrqvist, medieoperatorn Jyri Hytönen, bildkontrollant Seija Jämsä-Kauppinen, kameramannen Mikael Raivio. Översta raden från vänster: ljussättaren Kimmo Kaltio, rekvisitören Oswald Basten, ljudteknikern Jouko Ryhänen, Vimmel, skådespelaren Oskar Pöysti, ljudteknikern Taneli Bruun Inspelningen av BUU-julkalendern 2015 Bild: Yle/Ann-Catrin Rosenberg buu-klubbens julkalender 2015

Barn

Till Buu-klubben
Till Hajbo
Till MGP

Nyligen publicerat - Barn