Hoppa till huvudinnehåll

Trendbrott i Vasa: Lågkonjunkturen är här

Wärtsilä är ett av de företag som tvingas göra sig av med folk. Arkivbild. Bild: Yle/Roy Fogde wärtsiläjacka

Storföretagens samarbetsförhandlingar har fått stor synlighet i media. Det gäller Wärtsilä i Vasa där 110 måste gå och Vacon som gör sig av med 40. Nu senast kom nyheten om Uponor som ser ut att minska med 170 personer i Vasa.

Samtidigt har även mindre företag i Vasaregionen tvingats permittera, berättar Helvi Riihimäki direktör för TE-byrån i Österbotten.

- Det är företag med 5-10 anställda, ofta underleverantörer till de stora. Vi har 40-50 personer från sådana företag som just nu är permitterade tills vidare, säger Riihimäki.

Helvi Riihimäki
Helvi Riihimäki Helvi Riihimäki Bild: YLE/Mira Myllyniemi riihimäki

Ser ett trendbrott

Det här är en ny situation för Vasaregionen som inte har berörts nämnvärt av den utdragna lågkonjunkturen från 2009 och framåt.

- Dessutom har vi samarbetsförhandlingar på Vasa universitet och Vasa yrkeshögskola. Det här är nu ett trendbrott för Vasa som uppvisar den största ökningen av arbetslösheten i hela vårt område, säger Helvi Riihimäki.

De senaste siffrorna är från slutet av oktober i år. Ökningen är på 7,7 procent jämfört med samma period i fjol. I Karlebyregionen har arbetslösheten minskat med nästan tre procent under samma period, och i Jakobstadsregionen har arbetslösheten ökat med knappt 2 procent.

Söker sig bort?

- Det finns förstås en del företag som nyanställer även i Vasaregionen. Men det har varit ganska dåligt under den senaste perioden. Det ser bättre ut i andra ekonomiska regioner just nu, säger Helvi Riihimäki som spår att den svaga utvecklingen håller i sig en längre period:

- Det kan hända att en del människor nu söker sig bort till andra regioner. Det kommer ju antagligen att finnas mycket jobb för tekniskt kunniga i Pyhäjoki framöver.

Strand inte orolig

Joakim Strand, SFP, riksdagsledamot och fullmäktiges ordförande i Vasa, är inte orolig trots att siffrorna pekar nedåt i Vasaregionen.

- Det är klart att bristen på investeringar i Finland är ett problem liksom att våra företag är beroende av de globala konjunkturerna som kan svaja till emellanåt. Men någon större anledning till oro ser jag inte, säger Joakim Strand.

Joakim Strand Bild: Yle/Matti Tamminen sfp vasa

Nu handlar det i exakta siffror om lite drygt 300 fler arbetslösa i Vasa i år jämfört med året innan. Samtidigt har också befolkningen vuxit i Vasa, påpekar Strand.

- Vi bör också notera att ungdomsarbetslösheten, som ofta är ett stort problem, till och med har sjunkit, säger Joakim Strand.

Håller du med Helvi Riihimäki om att de här siffrorna indikerar ett trendbrott eller menar du att hon har fel?

- Verkligheten är ju lite mer komplex än så. Men det är klart att våra bolag har vuxit mycket kraftigt under de senaste tio åren. De anställer väldiga mängder människor, och ibland leder det till att arbetslösheten också kan öka. Men vi har mycket positiva indikatorer på att det kommer att anställas stora mängder människor under de kommande fem åren.

Så du ser det här enbart som en tillfällig svacka?

- Vi har ett bra läge trots allt eftersom vår industri håller på med just energiteknik som ligger helt rätt i tiden. Hela världen skriker efter den här tekniken och våra företag exporterar specifikt till växande ekonomier. Därför ser jag positivt på framtiden, säger Joakim Strand.

"I framkant då det vänder"

- Den stämmer att den här senaste lågkonjunkturen inte har synts lika tydligt i Vasaregionen som på andra håll. Men det brukar handla om en fördröjning, och så kan man se på den här saken också, säger Strand och fortsätter:

- Samtidigt ser vi globalt nu att ekonomin börjar dra allt bättre, och jag är helt säker på att vi i Vasa kommer att ligga i framkant nu när det svänger.